26 Nisan 2024 Cuma

HDP: Mültecilerin 'güvenli' denilen bölgeye zorla gönderilmesine son verilmelidir

HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, mültecilerin "güvenli" denilen bölgelere zorla gönderilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti ve son verilmesini istedi.

Bugün Türkiye'nin İstanbul'da yaşayan mültecileri, "güvenlik ve iç huzuru bozma" gibi bahanelerle geldikleri yerlere geri göndermek için verdiği son tarih.

Konuya ilişkin açıklama yapan HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, Türkiye'nin "geri gönderme" olarak ifade ettiği uygulamanın aslında "zorla sınır dışı etme"den başka bir şey olmadığını vurguladı.

Açıklamada, "Suriye'de mültecilerin yaşam ve güvenlik ihtiyaçlarına karşılamaktan yoksun olan ve adına "güvenli" denilen bölgelere düzinelerce mülteci zorla gönderilmiştir. Söz konusu bölgelerin ne kadar güvenli olduğu, Demokratik Suriye Güçleri'nin ABD operasyonunda öldürülen IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin aylardır bu bölgelerde barındığını açıklamasıyla ortaya çıkmıştır."

Türkiye'nin, mültecilerin bu bölgelere isteyerek geri döndüklerini iddia ettiğini kaydeden Ağaoğlu, Uluslararası Af Örgütü'nün ise "Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye'deki işgal girişimi öncesinde dahi, Suriyeli mültecileri savaş bölgesine geri dönmeye zorlamış ve hayatlarını tehlikeye atmıştır" dediğini hatırlattı.

Af Örgütü Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Anna Shea'nın, düzinelerce mültecinin, isteyerek Suriye'ye döndüklerine ilişkin belgeleri imzalamaları için polislerce darp edildiklerini açıkladığı da hatırlatıldı.

"İnsan hakları ihlallerine maruz kalma ve hayati tehlike riski" nedeniyle mültecileri sınır dışı etmenin uluslararası yasalara aykırı olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, Türkiye'nin, imzacısı olduğu uluslararası yasalara rağmen, mültecileri hayati tehlikelerinin olduğu bölgeye gitmeye zorlamasının kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Uluslararası toplumun, mültecilere yönelik sürdürülen çifte standartlı politikalara "dur" demesi gerektiğini ifade eden Ağaoğlu, şunları belirtti: "Başta Avrupa Birliği olmak üzere tüm dünya ülkelerini, mültecileri siyasi çıkar ve şantaj aracına dönüştüren politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Yapılması gereken; Suriyeli mültecilerin Türkiye'de yeniden yerleşim taahhütlerinin artırılması yönünde adımlar atmaktır."