27 Nisan 2024 Cumartesi

HDP mültecileri Meclis gündemine taşıdı

HDP milletvekili Turan, İçişleri Bakanı Soylu'ya sordu: Mültecilerin Yunanistan sınırında yaşadığı ölümlerle sonuçlanan dramatik olaylar karşısında bakanlığınız tarafından mültecileri sınırın her iki tarafında maruz kaldığı şiddetten çıkarmaya yönelik herhangi bir girişimi olacak mıdır?
 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Suriyeli mültecilerin Edirne Pazarkule sınır kapısına yaşadıklarını Meclis gündemine taşıdı. 

Suriye’deki savaşla birlikte Türkiye’ye sığınan mültecilerin yıllarca ucuz işgücü olarak görülerek asgari yaşam standartının altında karın tokluğuna çalışmak zorunda bırakıldığına dikkat çeken Turan, "Mülteciler geçmişte ırkçı saldırılara maruz kalmış ve ırkçı saldırılar Türkiye’nin sınır kapılarını açmasından sonra kat be kat artmıştır" dedi.

Yunan devletinin mültecilere yönelik saldırılara işaret etti ve ekledi: "Bir yandan Yunanistan’ın tutumu, uluslararası hukuka aykırı iken, diğer yandan mültecilerin Türkiye sınırları içinde ırkçı saldırılara maruz kalmasının hem hukuki hem de vicdani bir tarafı yoktur. Yaşananlar temel insan hakları açısından kabul edilemez bir durumdur."

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına tepki gösteren Turan, "İçişleri Bakanlığı mültecilerin yolculuklarındaki yaşadıkları dramatik olayları görmek bir yana her gün sınırdan kaç kişinin geçtiğini hesaplayarak kamuoyuna büyük bir gururla duyurmaktadır.  Mültecilerin sınırda yaşadığı zor ve ağır koşullar ise AKP hükümeti tarafından göz ardı edilmektedir" dedi.

Mültecilerin sınırda bulundukları insanlık dışı koşullara dikkat çeken HDP milletvekili Turan, Süleyman Soylu'nun şu sorulara yanıt vermesini istedi. 
"Türkiye’nin sınır kapılarını açmasından sonra mültecilerin sınır kapısına adeta sürülmesi, bakanlığınız tarafından alınan sistemli bir politikanın mı sonucudur?
Mültecilerin Yunanistan sınırında yaşadığı ölümlerle sonuçlanan dramatik olaylar karşısında bakanlığınız tarafından mültecileri sınırın her iki tarafında maruz kaldığı şiddetten çıkarmaya yönelik herhangi bir girişimi olacak mıdır?
Sosyal medyada yer alan videoda bir polisin silahla mültecileri sınırı geçmeye zorlaması olayında polisin uygulaması bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?
Sosyal medyada yer alan videoda mültecilere şiddet uygulayan polis kimdir? Bu polis hakkında bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?
İdlib’te yaşanan savaştan sonra mültecilerin Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde maruz kaldığı ırkçı saldırılara karşı bakanlığınız tarafından herhangi bir önlem alınacak mı?"