7 Mayıs 2024 Salı

HDP milletvekilleri: Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir?

HDP milletvekilleri, AİHM'in Demirtaş kararının uygulanmaması üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Adalet Bakanı Gül ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemiyle tek soruluk soru önergesi verdi.

AİHM'in Selahattin Demirtaş kararının uygulanmaması üzerine, HDP'nin tüm milletvekilleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Oktay, Gül ve Çavuşoğlu'na ayrı ayrı verilen 162 önergede AİHM kararlarının bağlayıcılığı hatırlatılarak sadece "Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir?" sorusu soruldu.

Ancak önergeler ilgili bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığına sunulmak üzere TBMM Başkanlığına iletildikten 14 gün sonra Meclis Başkanlığınca toplu olarak iade edilmişti. HDP'li 54 milletvekilinin Oktay, Gül ve Çavuşoğlu'na sunduğu 162 adet önergenin iç tüzüğe uygun olmadığı iddia edilmişti. İade gerekçesinde, önergelerdeki "Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir" sorusu için "Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular" yorumu yapılmıştı.

HDP milletvekilleri, kararın uygulanmayışının 71. gününde üç bakanlığa 162 önergeyi tekrar, bu kez bir ön yazı ile sundu. "Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir" sorusunun sadece bilgi almak amaçlı olduğu belirtilen ön yazıda, "Yasama organı olarak faaliyet gösteren parlamentonun, Anayasal olarak görevlendirildiği konularda işlem yapabilmesi için ilk ve önemli unsur bilgi edinmedir. Bilgi edinmek, aynı zamanda tüm yurttaşlara da tanınmış bir hak olduğu gibi parlamenter denetim faaliyeti olarak zorunluluk öğesini de içinde barındırır. Nitekim milletvekillerinin yasama faaliyetlerini yerine getirirken sağlıklı bilgilere ihtiyaç duyduğu kaçınılmaz bir olgudur" denildi.

Ön yazıda, Meclis Başkanlığının parlamenter denetim yollarını kısıtlamasının kabul edilemez ve keyfi bir tutum olduğu vurgulanırken, millekvekilleri, "iade edilen önergemi yeniden sunmam siyasi ve vicdani sorumluluğum gereğidir" ifadesini kullandı.