29 Mart 2024 Cuma

HDP milletvekilleri: 22 Aralık'ta Maraş'ta olacağız

HDP Milletvekili Kemal Bülbül, Maraş katliamının 40. yılında yapılacak anma töreniyle ilgili, "Bu yara kaşıma, kimseyi provoke etme değil, insanlığa, hakikate, hukuka, hakka, adalete davettir. 22 Aralık'ta Maraş'ta olacağız" dedi.
HDP milletvekilleri 111 kişinin hayatını kaybettiği Maraş katliamının 40. yılı dolayısıyla Meclis'te basın toplantısı yaptı.
 
HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, 19-26 Aralık 1978 tarihinde Maraş'ta yaşanan katliamın "sistematik, planlı bir katliam" olduğunu söyledi, 111 kişinin hayatını kaybettiği katliamı bütün yönleriyle ortaya çıkaran, tüm sorumluları yargılayan, devletin sorumluluğunu deşifre eden bir tavır alınmadığını ifade etti. Bülbül, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'ın kasasından çıkan belgenin de Maraş katliamında devletin sorumluluğunu ortaya koyduğunu kaydetti.
 
Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Kültür Derneği gibi kurumların öncülüğünde 22 Aralık'ta Maraş'ta bir anma programı yapmak istediklerini söyleyen Bülbül, geçmiş yıllarda yapılan engellemeler ve yasakları hatırlatarak şunları söyledi:
"Her yıldönümünde 'yarayı kaşıyorlar', 'Maraş'ın huzurunu bozmak istiyorlar' gibi açıklamalar yapılıyor. Biz burada 'Maraş halkının sorumluluğu vardır' gibi bir sorumsuzluk içinde değiliz. Bu katliamın planlı, sistematik olduğunu o dönemin güvenlik güçleri, devlet yetkililerinin tamamının sorumluluğu olduğunu ve dosyaların açılıp yeniden yargılanması gerektiğini düşünüyoruz. Oraya yara kaşımak için değil tam tersine yarayı iyileştirmek, sağaltmak, oradaki mazlum ve masumlara bir moral kaynağı olabilmek için gidiyoruz. Ve 'unutmayacağız unutturmayacağız' demek için orada olacağız. Çünkü bu tür katliamları unutturmaya çalışmak insanlığa karşı işlenmiş suçtur."
 
Anma töreni yapmanın demokratik bir hak olduğunu belirten Bülbül, "Bu yara kaşıma, kimseyi provoke etme değil, insanlığa, hakikate, hukuka, hakka, adalete davet etme çabasıdır. 22 Aralık'ta Maraş'ta olacağız" dedi, başta İçişleri Bakanı olmak üzere yetkililerin anma törenine yardımcı olmalarını istedi.
 
'ONARICI ADALET, TARİHSEL YÜZLEŞME'
 
HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da Maraş katliamının nedenlerinden birinin Alevi nüfusunun yüzde 50'lerden yüzde 10'lara düşmesi örneğinde olduğu gibi toplumsal mühendislik olduğunu söyledi. Toğrul bugün de 20 Alevi köyünün ortasına kurulan 27 bin kişilik kamp ile demografik yapının bir mühendislik yapılarak değiştirilip, o bölgenin Alevisizleştirilmek istendiğini söyledi. Toğrul, "Yarayı kanatmak derdinde değiliz ama böyle katliamların tedavisinin iki yolu var. Bir onarıcı adaleti sağlamak, iki tarihsel yüzleşmedir. Bunlar yerine gelmezse yara kanamaya devam eder. Biz bunlar sağlanana kadar Maraş'ı unutmayacağız unutturmayacağız" dedi.