23 Nisan 2024 Salı

HDP milletvekili Murat Çepni: Kapitalizmden kurtulmadan doğayı kurtaramayız

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Murat Çepni, kapitalizmin yarattığı ekolojik yıkımlara dikkat çekti, "Kapitalizmden kurtulmadan doğayı ve dünyayı kurtaramayız" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
 
Çevre bildirgesinin kabul edilmesinin üzerinden 47 yıl geçtiğini hatırlatan Çepni, kapitalizmin yarattığı tahribata dikkat çekti, "Dünya, doğanın tahribatı bakımından daha da kritik bir aşamaya geldi. Türkiye’de de, AKP hükümetleri eliyle devreye sokulan politikalar büyük bir çevresel yıkımla sonuçlandı" dedi.
 
Atmosferdeki karbondioksit miktarının giderek yükseldiğini hatırlatan Milletvekil Murat Çepni, açıklamasında şunları belirtti: "İki hafta önce, Akkuyu Nükleer Santrali’nin temel betonunda çatlak oluştuğu haberi ve toplumun farklı kesimlerinin itirazlarına rağmen yapılan 3. Havaalanında yaşanan krizler, AKP iktidarını yöneten neo-liberal aklın doğa ve emek düşmanı karakterini bir kez daha açığa çıkardı."
 
Çepni, Çernobil felaketini hatırlattı, nükleer enerjinin tehditlerine ilişkin şunları kaydetti: "Daha önce yaşanan Çernobil felaketinin en büyük zararını dünya ortalamalarının üstünde olan kanser vakalarıyla yaşayan Türkiye’nin nükleer enerji ısrarının daha baştan kazaya uğramış olması, nasıl bir tehditle karşı karşıya olduğumuzu gösterdi. Yine, teknolojide en gelişmiş ülke kabul edilen Japonya’daki Fukushima nükleer santralinde yaşanan kaza, “en ileri teknoloji”nin doğanın ve insanlığın ihtiyaçları karşısında nasıl bir canavara döndüğü konusunda yeterince ders vermektedir."
 
Yaşanan ekolojik krizden ders çıkarılması için doğa ve halktan yana bir bilim, siyaset ve ekonomi geliştirilmesi gerektiğini belirten HDP Milletvekili Murat Çepni, "Dünyaya egemen olan şirketler ve onların çıkarlarını savunmaktan başka bir şey yapmayan hükümetler, kendi çıkarları için suyu, toprağı, havayı kirletmeye, kara ve denizlerdeki biyoçeşitliliği yok etmeye, ormanları, meraları işgal etmeye devam ediyorlar. İklim krizi, açlık, susuzluk, canlı türlerinin yok oluşu ile ekolojik kriz, nasıl bir milenyum çağında olduğumuzun da göstergeleri" diye belirtti.
 
HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, kapitalizmden kurtulmadan dünyanın kurtuluşunun mümkün olmadığına dikkat çekti, "Biz bir kez daha bütün ezilenleri kapitalizmin sonunu nasıl getireceğimiz üzerine düşünmeye, eylemeye, örgütlenmeye, başka türlü bir yaşamı, ekonomiyi ve dünyayı yaratmaya çağırıyoruz" dedi.