18 Nisan 2024 Perşembe

HDP Milletvekili Murat Çepni: AKP paramiliter ordu kuruyor

48 gün sonra açılan Meclis'in ilk gündemi bekçilerin yetkilerini düzenleyen yasa teklifi oldu. 'Bekçi Yasası'nı değerlendiren HDP Milletvekili Murat Çepni, Türkiye'de kişi başına 185 polisin düştüğünü hatırlatarak, yeni bekçi alımlarını ve yetkilerinin artırılmasını "AKP kendi paramiliter ordusunu kuruyor" şeklinde yorumladı.

Meclis yeni yasama dönemi çalışmalarına 48 gün sonra dün başladı. Meclis'in ilk gündemi 17 maddeden oluşan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Teklifi oldu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, var olan yüz binlerce polisin yanı sıra yeni bekçi alımı yapılmasını ve bekçilere “zor ve silah kullanma” yetkisinin tanınmasını ETHA'ya değerlendirdi. 

Çepni, pandeminin etkileri devam ederken ilk gündemin 'bekçi yasası' olmasını, "AKP-MHP bloğunun açıkladığı 'yeni normali'n, bildiğimiz güvenlikçi politikaların derinleşmekten başka bir şey olmadığını gördük" şeklinde yorumladı.

Düzenlemeyle birlikte bekçilere "zor ve silah kullanma yetkisi" verilmesine ve neredeyse polisin tüm yetkilerine sahip olacak yardımcı kuvvet tarifi yapılmasına ilişkin Çepni, "Poliste bu yetkiler varken, neden yardımcı kuvvete ihtiyaç duyuluyor?" diye sordu. 

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN POLİS SAYISI 185
2017 yılında 4653 bekçi varken 2018'e gelindiğinde bu sayının 11.398'e yükseldiği bilgisini veren Çepni şöyle devam etti: 

"Toplam polis ve bekçi sayısı 253 bin 886. Bu çok devasa bir rakam. Dünyanın çok büyük nüfuslu ülkelerinde dahi bu rakamın çok çok altında bir toplam var. Türkiye'de 185 kişiye bir polis düşüyor, bekçiler hariç. AKP'nin bu gayreti, içinde bulunduğu krizi aşma girişimi. Şiddetten ve gerilimden başka bir yolu ve yöntemi kalmadı. Pandemi döneminde evinin önünde oturanlar darp edildi. Polis ve bekçinin sayısız hak ihlali uygulamalarına denk geldik. İçişleri Bakanı 'işkenceye sıfır tolerans' diyor. Ama durum tam tersi. AKP-MHP koalisyonun karşısında kim varsa işkence, zorbaca tutumlar genel bir tutum haline gelmiş durumda. Örneğin Diyarbakır'daki görüntüler istisna değil. Net olarak söylüyoruz. Bütün güvenlik adı verilen teşkilat, Saray'ın bekasını koruma motivasyonuyla eğitiliyorlar. Buna bağlı olarak görevlendiriliyorlar. Yaptıkları, Anayasayı koruma görevi değil."

'BEKÇİLERLE PARTİ KUVVETİ OLUŞTURACAKLAR' 
"AKP kendisine bağlı paramiliter ordu kurmaya çalışıyor" diyen Çepni, devlet içinde var olan kadrolaşma mücadelesinin de bu yönelimde etken olduğunun altını çizdi. 

Çepni konuşmasını şöyle sürdürdü:

"AKP kendisinin paramiliter ordusunu kurmaya çalışıyor. Yeni bekçiler buna hizmet edecek. Kendi içlerinde de yoğun bir kadrolaşma mücadelesi var. Bunlarla parti kuvveti oluşturacaklar. İnsanlar mahallelerinde zapturapt altına alınacak, bir nevi mahallelerde hapsedilecekler. Daha ilerisi her apartmana bekçi dikmek olacak.  
Bu AKP'nin uzun süreli savaş planıdır. AKP, toplumsal demokratik muhalefeti düşmanlaştıran bir siyaset yürütüyor. Uzun vadede ezme, yok etme planı izliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü yeni envanter ihaleleri açtı. Gaz bombaları, plastik mermiler sipariş ediliyor. Bunlar da bahsettiğimiz plana bağlı hazırlıklar. Bu duruma karşı bulunduğumuz her yerde mücadele yürüteceğiz. Bu yasanın geçmesine izin vermeyeceğiz. "