19 Mayıs 2024 Pazar

HDP Milletvekili Çepni, hızla tükenen su kaynaklarını Meclis'e taşıdı

22 Mart Dünya Su Günü'nde suyun önemine dikkat çekildiğini kaydeden HDP İzmir Milletvekili Çepni, ancak Türkiye'nin su fakiri bir ülke olmasına rağmen yanlış politikalar nedeniyle su kaynaklarının hızlıca tükendiğinin altını çizdi. Çepni, bu durumun önüne geçilmesi için derhal Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Dünya Su Günü dolayısıyla hızlıca tükenen su kaynaklarına ilişkin Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

Küresel ısınma, kuraklık, enerji, maden ve sanayi yatırımları, su havzalarının yapılaşmaya açılması, yanlış sulama ve artan nüfus gibi nedenlerle su kaynaklarının hızlıca tükendiğinin altını çizen Çepni, Türkiye'nin kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı ile su kısıtı bulunan ülkeler arasında olduğunu hatırlattı. 

Çepni, "Sadece Dünya su günü etkinliklerinde suyun önemi, su varlıklarının korunması gibi konular gündeme getirilirken; yer altı ve üstü su varlıklarını kurutan, suyu kirleten etmenlerin başında yer alan hidroelektrik santrallerin zararları konu edilmemektedir" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'de su varlıklarının korunması, hidroelektrik santrallerin su varlıklarına verdiği zararların tespit edilmesi, zararların giderilmesi için çözüm üretilmesi, suyun metalaştırılmasının önüne geçilmesi, toplumun suya erişim hakkının sağlanması ve su yönetimi için etkin politikaların üretilmesi amacıyla Anayasa'nın 98. ve İç Tüzüğün 104 ve 105. Maddeleri gereğince HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis Araştırması açılmasını istedi.