19 Mayıs 2024 Pazar

HDP Milletvekili Çepni: Doğayı paraya çevirme hırsından vazgeçin

HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, Karadeniz'de çıkan yangınların 'planlı olma ihtimalinin' araştırılması gerektiğini belirtterek, "Artık tek bir ağacın bile yok olmasına müsaade edecek bir durumda değiliz. Ormanları ve su varlığımızı yok eden projelerden, 'doğayı paraya çevirme' hırsından vazgeçilmelidir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, Karadeniz Bölgesi'nde bir çok ilde yaşanan orman yangınlarına ilişkin açıklama yaptı.

Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu'da toplam 71 noktada 23 Aralık'ta ormanların yandığını hatırlatan Çepni, yangınların kaygı ve şüphe ile tepkiye neden olduğunu belirtti.

Yangınların bazı bölgelerde tarım ve yerleşim yerlerine de sıçradığını kaydeden Çepni, 6 evin yandığını, yaklaşık 200 hektarlık ormanlık alan ve fındık bahçelerinin zarar gördüğünü söyledi.

'YANGINLARIN PLANLI OLMA İHTİMALİ ARAŞTIRILMALI'
Valilikler, "bahçe temizliğinden kaynaklı yakılan ateşlerden meydana geldiği ve aşırı rüzgar ile fırtınanın etkisi ile yayıldığı" şeklinde açıklama yapıldığını ifade eden Çepni, "Fakat daha önce Trabzon Çamburnu'nda yaşanan yangında olduğu gibi, bu yangınların planlı olma ihtimalinin de araştırılması ve sonuçlarının kamuoyuna açıklanması gerekir. Ayrıca, yine daha önceki yangınlarda olduğu gibi, yanan orman alanlarının yapılaşmaya açılmaması ve alanların rehabilitasyonunun gerçekleştirilmesi için kamuoyu ile birlikte konunun takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz" dedi.

Normalde yaz aylarında meydana gelen bu tür büyük çaptaki orman yangınlarının kış ayında yaşanmasının da soru işareti oluşturduğuna dikkat çeken Çepni, "Kurak ve mevsim sıcaklarının üzerinde geçirdiğimiz sonbahar ve kış ayları, daha genel olarak sorunun iklimsel değişimin yarattığı ve yaratacağı sonuçlar üzerine bir kez daha düşünmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır" diye belirtti.

Çepni, "Artık tek bir ağacın bile yok olmasına müsaade edecek bir durumda değiliz" dedi ve ekledi: "Çevre ve ekoloji hareketleri ve bilim insanları tarafından defalarca dile getirildiği gibi, orman varlıklarımızın, tarım alanlarımızın korunması için gerekli tedbirler arttırılmalıdır. Saray'ın itibarı için değil, doğanın korunması için bütçe yapılmalıdır. Ormanları ve su varlığımızı yok eden projelerden, 'doğayı paraya çevirme' hırsından vazgeçilmelidir."