23 Nisan 2024 Salı

HDP Milletvekili Çelik: Süryaniler Mardin'in turistik vitrini değildir

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, kayyum yönetiminin açıkladığı dört yıllık strateji planının kentin çok dilli ve çok kültürlü yapısına uymadığını belirtti, "Süryaniler Mardin'in turistik vitrini değildir" dedi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyum yönetimi, dört yıllık stratejik planını açıkladı. Planı eleştiren HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, planın kentin ruhuna uymayan, kentini tanımayan bir yönetim anlayışının tezahürü olduğunu kaydetti.

Konuya ilişkin açıklama yapan HDP Milletvekili Tuma Çelik, kayyum yönetiminin hazırladığı plana tepki gösterdi. Kayyum yönetiminin kentin kaderini etkileyecek kararlar almaya devam ettiğini belirten Çelik, "Hazırlanan dört yıllık stratejik plan, tam olarak vasatlığın tarifini yapmış durumdadır. Plan, kentin ruhuna uymayan, kentini tanımayan bir yönetim anlayışının tezahürüdür" dedi. 

'PLANDA KENTTEKİ ÇOK DİLLİ, ÇOK KÜLTÜRLÜ YAPI YOK'
Kentlere yapılan hizmetler kadar, hizmetlerin nasıl yapıldığının da önemli olduğuna işaret eden Çelik, şunları belirtti: "Mardin; Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanicenin iç içe konuşulduğu bir kenttir. Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyım yönetimi, kentteki çok dilliği, çok kültürlü yapıyı görememektedir. Belediyelerin anayasası olarak kabul edilen stratejik planda Kürtçe, Arapça ve Süryanicenin adı bile geçmemektedir. 

"Anadilinde hizmetin ne kadar hayati olduğunu çok yakın zamanda Elazığ depreminde bir kere daha ortaya çıktı. AFAD'da çalışan bir kurtarma görevlisinin tesadüfen Kürtçe biliyor olması, enkaz altına kalan insanların hayatlarının kurtulmasını sağladı. Anadilinde kamu hizmeti vermek hayat kurtarır. Mardin'de de Süryaniceden başka dil bilmeyen ve vergisini veren yurttaşlara, belediye hizmetleri anadilinde verilmelidir."

'SÜRYANİLER KENTİN TURİSTİK VİTRİNİ DEĞİLDİR'
Mardin'in, aynı zamanda bir dinler kenti olduğunu da ifade eden Çelik, yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan Süryanilerin en önemli kültürel miras yapılarının Mardin'de olduğunu hatırlattı. Bu yapıların kent belleğinde ve kimliğinde de önemli yer tutuğunu ifade eden Çelik, şöyle devam etti: "Bu kültürel miras yapılarının korunması da yerel yönetimlerin görevlerindendir. Kayyım yönetiminin hazırladığı Stratejik Plan'da kent turizmi açısından da hayati önem arz eden bu yapılara da yaklaşımı oldukça sığdır. Ayrılan restorasyon bütçeleri oldukça yetersizdir. Dünyanın en önemli Süryani metropolitlerine ev sahipliği yapan bir kentte, Süryani toplumunun kent yönetimindeki paydaşlığı da daha yüksek öneme sahip olmalıdır. Süryanilerin kentin turistik vitrini değildir." 

'63 TL OLAN BORÇ KAYYIM DÖNEMİNDE 400 MİLYONU GEÇTİ'
Çelik, kayyum yönetiminin belediyeyi borç batağına sürüklediğini vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı: "Yönetime geldiğinde 63 Milyon TL borcu olan belediyenin borcu kayyım döneminde 400 Milyon TL'yi geçmiştir. Belediyenin sadece 89 Milyondan fazla kredi borcu bulunmaktadır. Gider artışlarının büyük bölümünü faiz giderleri oluşturmaktadır.  Üstelik kayyımın göreve gelmesiyle merkezi bütçeden ayrılan pay yıllar içinde artış göstermiştir. Sayıştay raporlarında ortaya çıktı ki, ihale kanuna açıkça aykırı şekilde yapılan ihalelerde belediye zarar uğratılmıştır. 

"Kayyım yönetimi, kentteki hukuksuz varlığına son vermelidir" diyen HDP Milletvekili Tuma Çelik, Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin, yeniden, halk tarafından seçilen yönetime verilmesini istedi.