18 Nisan 2024 Perşembe

HDP: Mevsimlik işçilerin yaşam koşulları iyileştirilsin

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarının tespiti ve iyileştirilmesi için araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.
 
Araştırma önergesi veren ve mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarının tespiti ve iyileştirilmesi için araştırma komisyonu kurulmasını isteyen Turan, "Mevsimlik tarım işçileri, her yıl ağırlıklı olarak Türkiye’nin tarımsal üretim zamanına göre günde ortalama 12 saat çok düşük ücretlerde çalışarak, sürekli göç ederek ve çadırlarda yaşamını sürdüren sınıf için kullanılan tabirdir. Bu sürekli yer değiştirme hali bireysel olarak gerçekleşen bir süreç değildir" dedi.
 
Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları sorunların trafik kazaları ile başladığını, sigortasız ve güvencesiz çalışma koşulları, sağlık, barınma, eğitim hizmetine erişimin kısıtlı olması gibi sorunlarla devam ettiğini belirten Turan, "Mutfak, tuvalet, banyo gibi alanlar yer almamakla birlikte elektrik, içme ve kullanım suyuna erişim imkânları ise kısıtlı ve yetersiz olmaktadır. Bu yetersiz yaşam koşulları sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bunlara ilaveten ekonomik yetersizlikler ve kamu sağlık hizmetlerinin yetersiz ya da hiç olmaması sorunları ciddi boyutlara taşımaktadır" diye kaydetti.
 
Mevsimlik tarım işçileri arasında olumsuz yaşam koşullarından etkileneneğitim hakkının engellenmesi, istismar nedeniyle en fazla çocuk ve kadınların etkilendiğini vurgulayan Turan, şöyle devam etti: "Mevsimlik tarım işçiliğinde kadının da erkeğin de emeği aynı olmasına rağmen kadın tarımsal üretimin dışında, ailedeki bireylerin bakımı, ihtiyaçlarının karşılanması, günlük hayatın sürdürülmesi sürecinde emeğini yoğun bir şekilde ve çift yönlü olarak kullanmaktadır. Ayrıca tarlalarda çalıştıkları süre zarfında erkeklerle aynı derecede emek ve zaman sarf etmelerine karşın genellikle erkeklerden daha düşük ücretle çalıştırılmaktadırlar."