29 Mart 2024 Cuma

HDP: LGS ve YKS sonuçları eğitim sisteminin çöküşünü gösteriyor

HDP Eğitim Politikaları ve Kültür-Sanattan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ, LGS ve YKS sonuçlarının, 16 yıllık AKP iktidarının eğitimi çöküş noktasına getirdiğinin göstergesi olduğunu belirtti.
HDP Eğitim Politikaları ve Kültür-Sanattan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ, Ortaöğretim Geçiş Sınavı (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, 16 yıllık AKP iktidarının eğitimi çöküş noktasına getirdiğinin göstergesi olduğunu belirtti.
 
MEB BAŞARISIZLIĞIN TEMEL SORUMLUSUDUR
 
YKS'ye ilişkin açıklama yapan Akdağ, "Eğitim emekçileri sendikalarının bütün öneri ve uyarılarına kulaklarını tıkayan, öğrenci ve velilerin taleplerini görmezden gelen ama tek adamın emriyle iki günde TEOG sınavını kaldırıp yerine LGS'yi getiren, 16 yılda eğitimi yap-boz tahtasına çeviren ve tümüyle bilimsel temelden, akılcılıktan yoksun kendi ideolojik ihtiyaçlarına göre biçimlendiren siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) başarısızlığın temel sorumlusudur" dedi.
 
AKP/Saray iktidarını uyaran Akdağ, "Çocuklarımızın eğitim ihtiyaçları sizin siyasal ya da ideolojik ihtiyaçlarınız değil, onların talep ve beklentileri doğrultusunda tespit edilmeli ve planlanmalıdır. MEB'in görevi öğrencilerimizin ilgi, istek, ihtiyaç ve tercihlerine uygun bir eğitim ortamını hazırlamaktır" diye kaydetti.
 
LGS ve yerleştirme sistemi yüzünden yüz binlerce öğrencinin açıkta kaldığını ifade eden Akdağ, "Bu öğrenciler örgün öğretimin dışına ya da özel okulların para tuzağına itiliyorlar. Yerleşebilenlerin çoğu ise okulun evine uzaklığı ya da açıkta kalmamak için seçmek zorunda kaldıkları okul türü yüzünden memnun değil" diye belirtti.
 
AKP iktidarının yeni nesli kendi ideolojik anlayışına göre yetiştirmek için zorunlu tercih haline getirdiği imam hatip liselerinin doluluk oranı yüzde 50'lerde kaldığını hatırlatan Akdağ, "Eğitime ayrılan sınırlı bütçe payını hemen hemen sadece imam hatip okulları açmak için kullanan ve bunu halkın talebi gibi yansıtan iktidarın eğitime yaklaşımının halkın gerçek talepleriyle bağının olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır" dedi.
 
YKS sonuçlarının ise eğitim sisteminin nasıl bir çöküş yaşadığının bir başka kanıtı olduğunun altını çizen Akdağ, yine ‘ben yaptım oldu' anlayışıyla son anda değiştirilerek öğrencilere dayatılan yeni sınav sisteminin sonuçlarının vahim olduğunu vurguladı.
 
ÖSYM tarafından yayımlanan 2018-YKS Sonuçları Ön Değerlendirme Raporu'na göre, başta sayısal dersler olmak üzere tüm derslere ait doğru yanıt ortalamalarının oldukça düşük olduğu, Alan Yeterlilik Sınavı'nda (AYT), matematik testinde 102 bin aday, fen bilimleri testinde ise 74 bin adayın tek bir doğru yanıt vermediğine dikkat çeken Akdağ, "Temel Yeterlilik Sınavında (TYT) adayların doğru cevap ortalaması, Türkçe'de 40 soruda 16.179, Sosyal Bilimlerde 40 soruda 6.003, Temel Matematikte 40 soruda 5.642, Fen Bilimlerinde 20 soruda 2.828 olmuştur. Sıfır çekenler ve barajı aşamayanlar ise ÖSYM tarafından açıklanmamıştır" diye kaydetti.
 
Mezun olunan okul türlerine göre başarı oranları arasında ciddi farkların olduğuna dikkat çeken Akdağ, "Fen ve Anadolu Liselerinden olan öğrencilerin başarı oranları daha yüksek iken, İmam Hatip ve Meslek Liselerinden olan öğrencilerin başarı oranları oldukça düşüktür" diye belirtti.
 
Bu başarısızlığın sorumlusunun çacuklar olmadığının altını çizen Akdağ, "Siyasi iktidarın eğitim politikalarına dönük yaklaşımıyla gidilebilecek yol kalmamıştır. Çocuklarımızın hayatını ve halklarımızın gelecek umudunu karartmaya kimsenin hakkı yoktur" dedi.
 
Eğitim Sen'in yapmış olduğu çözüm önerilerin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Akdağ, "Sistemdeki başarısızlığın çözümü ve bilimsel düşünmeye-üretmeye dayalı bir eğitim sisteminin inşa edilmesi için eğitimin bütün bileşenlerinin yan yana geleceği bir tartışma başlatılmalıdır. Kamusal, parasız, bilimsel, laik ve anadilinde eğitim hakkından tüm yurttaşlarımızın yararlanabilmesi mutlaka sağlanmalıdır" diye vurguladı.