19 Nisan 2024 Cuma

HDP, KYK borçlarının silinmesi için kanun teklifi verdi

HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz, KYK borçlarının silinmesi ve bursların öğrencilere karşılıksız verilmesi talebiyle Meclis başkanlığına kanun değişikliği teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz,  üniversitesi mezunlarının KYK borçlarının silinmesi talebiyle Meclis başkanlığını kanun teklifi verdi.

Üniversiteyi bitiren her 3 gençten birinin işsiz olduğunu belirten Canbaz, İŞKUR verilerine göre; Türkiye'de iş arayan nüfusun yaklaşık yarısını gençlerin oluşturduğuna dikkat çekti. Kredi ve Yurtlar Kurumu'dan (KYK) aldıkları öğrenim ve katkı kredileri nedeniyle, gençlerin yaşamlarına borçlu durumda devam etmeye çalıştığını kaydeden Cambaz, yeni mezun olanların iş bulamadıkları süre içerisinde ya da yeni iş bulsalar da kredi borçlarını geri ödemekte çok büyük zorluklarla karşılaştıklarını kaydetti. Cambaz, üniversiteden mezun olan yaklaşık 5 milyon öğrencinin KYK borcu olduğunu hatırlattı.

"İşsizlikle ve kötü ekonomik koşullarla boğuşurken bir de borçlulukla ve hatta icra ile mücadele eden gençlerimizin ve ailelerinin mağduriyetleri mutlaka giderilmelidir" diyen Canbaz, bu kanun teklifi ile kredi borçları silinecek milyonlarca insanın, zor şartlarda hayata tutunmasının önündeki en büyük ekonomik engellerden birinden kurtulacağını söyledi. 

Ayrıca gençlerinin bir çoğunun işsiz olduğunu, asgari ücret ile bile çalışmaya razı olmalarına rağmen iş bulamadıklarını ifade eden Canbaz, "mezunların iş bulma sıkıntısına ve vasıfsız işlerde çalışma zorunluluğuna ek olarak devlete olan kredi borçlarının ödeme günü gelmesinin verdiği stres, ödeyememe durumunda icra takibine düşme korkusu hayata tutunmaya çalışan üniversite mezunlarının umutlarını yitirmesine neden olmaktadır" dedi. Bu nedenle ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerinin bu olumsuz şartlarının biraz da olsa düzelmesi ve rahatlayabilmeleri için Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu tarafından verilen kredilerin tamamının da karşılıksız olması gerektiğini ifade etti.