18 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP Kürt partileriyle seçim ittifakı protokolü imzaladı

HDP, yerel seçimler kapsamında 7 Kürt siyasi parti ile yaptığı ittifak için protokol imzaladı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart'ta yapılacak yerel seçim kapsamında Azadî Hareketi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Demokrat Parti (KDP-T), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ve Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ile yaptığı seçim ittifakının resmi protokolünü imzalamak için KDP-T binasında bir araya geldi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Sezai Temelli, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan, HDP Diyarbakır milletvekilleri ve 7 Kürt partisinin temsilcileri toplantıda yer aldı.
 
KDP-T Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, bu ittifakın Kürt halkına hayırlı olmasını dileyerek, ittifakın kayyımlara da büyük bir darbe olacağını söyledi. Kardaş, attıkları imzanın ulusal birliğe de atılan bir adım olduğunu ifade ederek, "Kürt halkının birliği ve ittifakı hayırlı olsun. Yolumuz açık olsun" dedi.
 
Bu ittifakın tüm Türkiye ve bölge halkları için hayırlı olmasını dilediklerini kaydeden Buldan, siyasi partilerle yapılan bu ittifakın önemine dikkat çekti. Buldan, Dünya Anadil Günü'nü de kutlayarak, dil üzerindeki asimilasyonların da son bulması gerektiğini vurguladı. Yerel seçimler öncesi güç birliklerini oluşturduklarını ifade eden Buldan, "Bugün imzalamış olduğumuz protokol için imza atan partilerimize teşekkür ediyorum. Bizim daha çok üzerinde durduğumuz halkımızın geleceği ile ilgili elde edeceğimiz başarıdır. Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Üzerimizde yoğun baskıların ve müdahalelerin olduğu bir dönemden geçiyoruz. Özellikle bölgemizde eşbaşkanlarımızın rehin tutulduğu bir süreçte 31 Mart'ın büyük bir önem arz ettiğini söylemek gerekir. Kayyımların gasp ettiği belediyelerimizi geri almak ve iradelerimize sahip çıkmak en büyük hedefimiz. Büyük bir başarı elde edeceğimize de inanıyoruz" diye belirtti.
 
Kürt halkının geleceği açısından ulusal birliğin de önemli olduğunu söyleyen Buldan, 31 Mart günü elde edilecek başarının ulusal birlik için bir adım olacağını ifade etti. Buldan, bu zaferin mutlaka gerçekleşmesi gerektiğini kaydederek, "Başarmaktan başka şansımız yok. Bu şiddet politikalarına başarımız ve zaferimizle cevap olacağız. Bugün bir kez daha bir aradayız. Halkımızın gözünün ve kulağının burada olduğu bir süreçte burada olmaktan mutluluk duyduğumu belirtmem gerekir. Bu ittifakın halkımıza da moral ve umut vereceğine inanıyoruz. Burada bu ittifakı güçlü kılarsak Türkiye'nin batısına da büyük bir mesaj vereceğimizi düşünüyorum. 31 Mart'ta büyük bir başarı elde etmek için yola çıktık, hepimizin yolu açık olsun" diye konuştu.
 
Açıklamanın ardından siyasi parti temsilcileri protokol imzaladı.