28 Nisan 2024 Pazar

HDP: Koronavirüsle mücadele için ihraç edilen sağlık emekçileri işlerine iade edilmelidir

Koronavirüse ilişkin açıklama yapan HDP Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüleri Nejla Kurul ve Samet Mengüç, "Sağlık emekçisi açığı da göz önüne alınarak haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen tüm sağlık emekçileri işlerine iade edilmelidir" diye belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüleri Nejla Kurul ve Samet Mengüç, Çin'de başlayan ve hızla tüm dünyada salgına (pandemi) yol açan Koronavirüs tehdidine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 14 Mart Tıp Haftası'na koronavirüs tehdidi altında girildiği kaydedilen açıklamada, "14 Mart Tıp Bayramı, yüzlerce sağlık emekçisinin ihraç edildiği, şiddete uğradığı, insani koşullardan uzak çalışmaya zorlandığı günlerde ne var ki kederle karşılanıyor. Hükümetin sağlık politikaları sağlık emekçilerinin yaşam koşullarını kötüleştirmekle kalmıyor, halkın sağlık hakkına da darbeler vuruyor" diye belirttildi.

Hükümete küresel bir salgın haline gelen Koronavirüsü ve sağlık emekçilerinin çalışma koşullarına ilişkin çağrıda bulunulan açıklamada, AKP hükümetinin Koronavirüsle etkin mücadelede için şu önerileri sıraladı:

Koronavirüs hastalık tanısı hasta kanının laboratuar ortamında teste tabi tutulması ile konabilmektedir. Türkiye'de her yerde şüpheli hastaların kanları sadece ve sadece Sağlık Bakanlığına bağlı merkezi bir laboratuara gönderilmekte ve sonuçlar yine sadece bakanlık tarafından açıklanmaktadır. Bu durum bir yandan bilgiyi tekelleştirmekte bir yandan da erken tanı ve tedaviyi geciktirmektedir. Türkiye'nin birçok yerinde ve bağımsız laboratuarlarda da Koronavirüs hastalığının tanısı çok hızlı konabilmeli ve test sonuçları kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Tüm farklarıyla coğrafyamız çok dillidir, savaş ve yoksulluğun göçe zorladığı insanlarla birlikte çok kültürlü bir yaşam sürdürmektedir. Bu nedenle yapılacak paylaşımlar toplum sağlığı için çok dilli olmalıdır.
Sağlık emekçisi açığı da göz önüne alınarak haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen tüm sağlık emekçileri işlerine iade edilmelidir.
Çalışma koşulları doktorların hastalarla yeterli biçimde ilgilenmesini sağlayabilecek biçimde düzenlenmelidir.
Sağlık emekçilerinin insanca ücret ve çalışma koşulları talepleri yerine getirilmelidir.
Sağlık emekçilerine ve doktorlara yönelik şiddetin sona ermesi için çalışmalar yapılmalıdır.