19 Nisan 2024 Cuma

HDP, KHK'lilerin sorunlarını dinledi

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Van'daki "İş ve Aş Buluşmaları" programı kapsamında KHK ile ihraç edilen emekçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Van'daki "İş ve Aş Buluşmaları" programının ilk günü, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen işçiler ve meslek örgütleriyle gerçekleşen buluşma ile sona erdi. Kentteki bir otelde gerçekleşen buluşmaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili ve işçi katıldı.

AŞINDAN OLAN MİLYONLAR
Buluşmada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, belediyelere atanan kayyumlara dikkati çekerek, söz konusu durumun Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere farklı alanlar ve üniversiteler de yansıdığını kaydetti. Van'daki kayyum atamasının "halka yapılan en büyük haksızlık" olarak nitelendiren Buldan, "15 Temmuz darbe girişimi gerçekleşti ve çok şükür ki başarısız oldular. Ancak AKP hükümeti fırsata çevirdiği bu darbe sonrası ilan ettiği KHK'ler ile ülkeyi yönetmeye çalışıyor. Sizin gibi milyonlarca insan aynı durumda ve aynı sorunla karşı karşıyadır. KHK ile işlerinde atılan sizler de dahil olmak üzere bugün milyonlarca insan bu anlayış yüzünden işinden ve aşından olmuş durumda" dedi.

TAŞERON İŞÇİLER
Van'da taşeron işçilerin keyfi bir şekilde işten çıkarıldığını söyleyen Buldan, "Bu işçiler mülakata girdikleri halde elenmişler ve onların yerine kaymakamın, valinin, AKP'linin istediği insanlar işe girmiştir. İşsizlik, aşsızlık ve yoksulluk meselesinin yoğun olduğu Van'da bir de kayyum sorunu var. Kayyum sorunu ile baş edebilmenin yol ve yöntemleri vardır. Biz geçen seçimlerde kayyumlara gereken dersi vermiş ve sandıklarda çöp sepetine atmıştık. Van halkı kendi iradesiyle Mustafa Avcı ve Bedia Özgökçe'yi seçmişlerdi. Hemen arkasından halkın iradesine kayyumla cevap verilmiştir. Bir daha seçim olsa halkımız bir kez daha onlara gereken cevabı verecektir" şeklinde konuştu.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ
İşten çıkarılan 306 belediye işçinin sözcülüğünü yapan Zafer Uyar ise, mesai arkadaşlarından birinin Bahçesaray'da yaşanan çığ felaketinde yaşamını yitirdiğini anımsattı. Uyar, yaşanan hukuksuzluğun sona ermesini istedi.

Ardından konuşan KHK'li işçileri ise, HDP'li oldukları için işlerinin elinden alındığını söyledi. İhraç edilen işçilerden birisi ise benzer durumda olan tüm kişilerin bir araya gelmesini isteyerek, "Herkes sesimize ses versin ve bu konuda mücadele etsin" dedi.

KÖSE: MÜCADELEYE DEVAM
Ardından konuşan HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse de işçilerin sorularını yanıtladı. Köse, "Bu mücadele bitmiş değil. Bu mücadele devam ediyor ve edecek. Bu yönde mücadele edenlerin en büyük destekçisi de biz HDP'yiz" dedi.