8 Mayıs 2024 Çarşamba

HDP kayyum saldırılarını protesto etti

HDP, Diyarbakır'da Yenişehir, Hazro, İdil ve Akpazar belediyelerine kayyum atanmasını protesto etti.

Diyarbakır'da Yenişehir, Hazro, İdil ve Akpazar belediyelerine kayyum atanmasıyla ilgili Halkaların Demokratik Partisi (HDP) basın açıklaması düzenledi.

Sanat Sokağı'nda yapılan açıklamada konuşan HDP Yenişehir Eş Başkanı Sadrettin Kaya, iktidarın 31 Mart'ta sandıktan çıkan sonuçları kabul edemediğini ve saldırılarına bir yenisini daha eklediğini ifade etti. Kaya, '20 kayyum ve 6 tane de mazbata gasbı ile toplam 26 belediyeye kayyum atanmıştır. Kayyum uygulaması bu coğrafyada olağan rejim haline getirilmek isteniyor. Belediye eş başkanlıklarına kayyum atamaları dışında belediye ve il meclis üyelerine kendi hukuklarını da çiğneyerek kayyum atadılar" dedi.

"DOSYALAR BAHANE YARATMA ÇABASI"
Hiçbir dayanağı olmayan gerekçelerle belediyelerinin gasp edildiğini belirten Kaya, bugüne kadar mahkeme sürecine dönüştürülmeyen savcılık işlemi bitmiş olan dosyanın Yenişehir'de kayyum gerekçesi olarak gösterildiğini ve bunun bir bahane yaratma çabası olduğunu vurguladı.

Seçim yolu ile kazanamadığı belediyeleri gasp eden iktidarın ve İçişleri Bakanlığının halkın iradesini ve hukuku tanımadığını söyleyen Kaya, şu ifadeleri kullandı: Belediyelerimizin ve seçilmişlerimizin itibarlarını yok sayan bu uygulamalar bir an önce sona erdirilmelidir. Bizler, dün olduğu gibi bugün de iktidarın baskılarına ve politikalarına boyun eğmeyeceğiz ve mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Halk iradesine yönelik gelişen saldırılara karşı herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Hukuka ve demokrasiye aykırı bu kararları kabul etmediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Belediye eş başkanlarımız görevlerine iade edilene kadar haklı ve meşru mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.

Açıklamanın ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları söz aldı. Demokratik siyasette ısrar ettiklerinde karşılarına antidemokratik uygulamalar çıktığını belirten Farisoğulları, "Çare ne Rusya ne de ABD, çare Sayın Abdullah Öcalan'dır. Sayın Öcalan ile diyalog kurulsun. Tecrit derhal kaldırılıp İmralı kapıları açılsın. Savaş politikalarına derhal son verilsin. Kürt ve Türk halkı bin yıldır birlikte, bu birlik bozulmasın" dedi. Farisoğulları, Kayyum politikalarına karşı direneceklerini belirtti.