19 Mayıs 2024 Pazar

HDP: Kayyum rejimi rant ve yolsuzluk rejimidir

HDP'nin 65 belediyesinden 6'sının KHK ile gasp edildiğini, 24'ne de kayyum atandığını hatırlatan yerine kayyum atanan Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen, "kayyum rejimi her türlü rantı, yolsuzluğu ve usulsüzlüğü kendine örnek almış bir rejimdir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, belediyelere atanan kayyumlar ile belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasına ilişkin Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya HDP Diyarbakır milletvekilleri Hişyar Özsoy ve Musa Farisoğulları, HDP Diyarbakır il eşbaşkanlarının yanı sıra parti yöneticileri katıldı.

HDP adına basın açıklamasını okuyan yerine kayyum atanan Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen, 31 Mart yerel seçimlerinde HDP'nin 3'ü büyükşehir, 5'i il, 45'i ilçe ve 12'si belde belediyesi olmak üzere 65 belediyeyi kazandığını hatırlattı. 2016 yılından 31 Mart yerel seçimlerine kadar kayyumların belediyelerdeki yarattığı tahribatın akıl dışı olduğunun altını çizen Kesen, "Sizlerin de çok iyi bildiği gibi lüks, israf ve yolsuzluğa dair yüzlerce örnek kamuoyu ile paylaşıldı. 'Sıfır borç' kampanyası yürütenlerin resmi olarak bıraktığı yaklaşık 6 milyar TL kadar borç, sadece hesaplanabilendir" dedi.

İktidarın, yıldırma, x-ray ve polis kulübeleri, YSK ve çeşitli gasp yolları ile belediyelere el koymak istediğini, ancak bunu başaramayınca yeniden kayyum politikalarını devreye koyduğunu vurgulayan Kesen, ilk olarak 19 Ağustos sabahında partilerinin 3 büyükşehir belediyelerine kayyum atandığını ve yapılan polis baskınlarıyla yaklaşık 500 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

'GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
Kayyum politikalarının yeni ve açık bir siyasi darbe olarak tanımlayan Kesen, "Bu aynı zamanda Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık bir tutumdur" dedi. 31 Mart seçimlerinde 6'sı KHK kumpası, 24'ü kayyum olmak üzere 30 belediyelerinin gasp edildiğini aktaran Kesen, 8'i kadın olmak üzere 14 belediyenin eşbaşkanlarının tutuklandığını, hala 3 belediye eşbaşkanlarının gözaltına olduğunu, KHK gerekçesiyle 30 belediye meclis üyelerinin görevden uzaklaştırıldığını ve 9 meclis üyesinin de tutuklandığını aktardı. AKP-MHP'nin HDP'deki eşbaşkanlık sisteminin kayyum atamalarına gerekçe gösterdiğini aktaran Kesen, "Ağır bedeller sonucu elde edilen kazanımlarımızdan eşbaşkanlık çizgimizden tek bir adım dahi olsa geri atmayacağız" diye konuştu.
 
'İRADE GASP EDİLMİŞTİR'
Kayyumların atanmasıyla birlikte belediye meclislerinin feshedildiğini belirten Kesen, şunları söyledi: "Seçilmiş belediye eşbaşkanları hakkında soruşturmaları gerekçe göstererek kayyum atayan zihniyet, yine aynı biçimde seçilerek göreve başlayan belediye meclislerini de aynı pişkin keyfiyetle lağvetmişlerdir. Dolayısıyla burada darbe yapılan irade sadece belediye eş başkanlığı değil, yerel yönetimlerin temeli olan yerel meclislerdir. Meclislerin kayyum tarafından fiilen feshedilmesiyle birlikte, sadece HDP'li belediye meclis üyeleri değil, diğer partilerden seçilen belediye meclis üyelerinin de iradeleri fiilen gasp edilmiştir. Yani AKP kendine de kayyum atamıştır" ifadesini kullandı.

'KÖTÜLÜK REJİMİDİR'
Kayyum rejiminin kötülük üzerine kurulduğunu ifade eden Kesen, "Bu rejimi, 2016'da olduğu gibi 19 Ağustos darbesinden sonra yine benzer bir biçimde işten atmalar, açığa almalar yolu ile belediye emekçilerine yönelik bir kıyıma girişmişlerdir. Bundan ötürü diyoruz: kayyum rejimi gaspçıdır! kayyum rejimi Kadın düşmanıdır! kayyum rejimi her türlü rantı, yolsuzluğu ve usulsüzlüğü kendine örnek almış bir rejimdir" dedi.