25 Nisan 2024 Perşembe

HDP, katledilen Kürt kadın siyasetçileri Meclis'e taşıdı

HDP Milletvekili Taşdemir, 5 Ocak'ta Silopi'de 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinin, 9 Ocak 2013'te Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinin devamı olduğunu kaydetti. Taşdemir, failleri yargılanmayan bu katliamların üstünün örtülmek istendiğini belirtti ve Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. 

Türkiye'de kadın kıyımı oldukça yaygın. Özellikle siyasette yer alan ve kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınların yaşam hakkı doğrudan hedef alınıyor. Üstelik bu sadırıların cezasızlıkla sonuçlanmasıyla bağlantılı olarak kadına yönelik şiddet ve saldırı sokakta, evde yani kadınların tüm yaşam alanlarına kadar sirayet etmiş durumda.

9 OCAK'TA 3 KÜRT KADIN SİYASETÇİ PARİS'TE KATLEDİLDİ
9 Ocak 2013'te Fransa'nın başkenti Paris'te Kürt kadın hareketinin ve kadın mücadelesinin önemli isimlerinden üç Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez siyasi bir suikast sonucu katledildi. Fransa'da başlatılan ve gizlilik kararı getirilen soruşturmanın ardından suikastı gerçekleştirdiği tespit edilen Ömer Güney tutuklandı, ancak Güney'in çıkacağı ilk duruşmaya 36 gün kala yaşamını yitirdiği açıklandı ve şüpheli ölümünün ardından sanıksız kalan dava dosyası düşürüldü.

Kürt hareketi ve kadın özgürlük mücadelesi açısından çok önemli bir noktada duran 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen henüz aydınlatılmadı.

5 OCAK'TA SİLOPİ'DE DE 3 KÜRT KADIN KATLEDİLDİ
Türkiye'de ise 5 Ocak 2016 yılında Şırnak'ın Silopi ilçesinde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclis üyesi Sêvê Demir, Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve Özgür Kadın Kongresi (KJA) aktivisti, Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayir boşaltılan birmahalleden çıkmaya çalışırken hava saldırında ağır yaralandı, ardından yetkililere ambulans gönderilmesi amacıyla yerlerini bildirdikten sonra, silahla taranarak katledildi.

Üzerinden beş yıl geçmesine rağmen söz konusu katliama dair herhangi bir soruşturma açılmadı.

HDP'DEN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ
HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Silopi'de yaşanan bu katliamın 9 Ocak 2013 tarihinde Paris'te 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinin devamı niteliğinde olduğunu kaydetti. Bu yöntemlerin kadın özgürlüğü için mücadele eden bütün kadınların tehdit etmek ve sindirmek amaçlı olduğunun altını çizen Taşdemir, katliamların aydınlatılması için Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.