4 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP: Kapitalist sistem açlık ve yoksulluk üreten bir sistemdir

1-7 Haziran Açlıkla Mücadele Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapan HDP, "Dünyada ve ülkemizde yaşanan açlığı, yoksulluğu, gelir uçurumunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bu sistem açlıkla mücadele eden bir sistem değil açlık ve yoksulluk üreten bir sistemdir" denildi.

HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, 1-7 Haziran Açlıkla Mücadele Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Dünyada ve ülkemizde yaşanan açlığı, yoksulluğu, gelir uçurumunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bu sistem açlıkla mücadele eden bir sistem değil açlık ve yoksulluk üreten bir sistemdir" denildi.

Bugün dünyada 2,5 milyara yakın insanın açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığına dikkat çekilen açıklamada, "Türkiye'de çalışan nüfusun yüzde 60'ı asgari ücrete veya altında bir gelire sahip ve en az 20 milyon insan aslında açlık sınırını altında yaşıyor. İşini kaybedenlerle birlikte açlık sınırı altında yaşayan insanların sayısı 30 milyonu buluyor. Kapitalist sistem, dünya nüfusunun çok küçük bir kesimi için inanılmaz bir zenginlik yaratırken, diğer nüfusun geri kalan çok büyük çoğunluğu için ölümcül bir yoksulluk ve açlık üretiyor. Sistem, yaşadığı krizleri; insanlığı, doğayı, uygarlığı yok etme pahasına aşmaya ve insanlığa vahşeti yaşatmaya devam etmektedir" diye belirtildi.

İktidarın son 10 yılda, tüketime dayalı, üretmeyen, istihdam yaratmayan ve yabancı sermaye akışlarına bağımlı kırılgan bir ekonomi yarattığı kaydedilen açıklamada, "AKP iktidarı yaratamadığı istihdam ile birlikte esnek ve güvencesiz çalıştırılmayı, sendikasızlaştırmayı, keyfi işten çıkarmaları ve yoksullaştırmayı temel politik hedefi haline getirerek Türkiye emekçilerini ve halklarını açlığa ve intiharlara sürüklemiştir" diye vurguladı.

Toplumsal emeğin ürünü olarak ortaya çıkan kurumların ve ülke kaynaklarının, siyaset-mafya ilişkileriyle bir avuç elite, çetelere, mafyaya ve yandaşa nasıl peşkeş çekildiği çıplak bir biçimde göründüğü ifade edilen açıklamada, "Çıkarları için vatan, millet, beka gibi milliyetçi söylemi perde olarak kullananlar, emekçilerin, yoksulların alın terini ipotek altına almaya çalışmaktadır. Pandemi sürecinde halkı ya açlıkla ya da virüsle baş başa bırakan iktidar, ekonomik kaynakları yandaşlar ve çeteler arasında taksim etmeye devam ediyor. Ne biz ne de bu yaşamı üreten emekçiler asla kabul etmeyecek. Toplumumuza reva görülen bu yaşam, bu eşitsizlik bir kader değil; reddediyoruz. Bize düşen görev iktidarın çeteler üzerinden yarattığı gündem manipülasyonuna karşı açlığı, işsizliği, yoksulluğu, emek sömürüsünü her bir sokakta temel gündem haline getirmektir. Bir kez daha bütün emekçileri, ezilenleri açlık, yoksulluk, eşitsizlik yaratan bu sistemle mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" denildi.