4 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP Kadın Meclisi toplandı

HDP Kadın Meclisi, yeni dönem politik mücadele hattını belirlemek üzere online toplandı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, yeni dönem politik mücadele hattını belirlemek üzere demokrasi ittifakı, kadın kazanımlarına yönelik saldırılar, İmralı'da devam eden tecrit, hasta tutsakların durumu ve hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ile 8 Mart gündemleriyle online toplantı gerçekleştirdi.

HD Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın da katıldığı toplantının açılış konuşmasını Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran yaptı. 2021 yılının yoğun saldırı altında geçtiğini ancak buna karşı da direnişini yükseldiği bir yıl olduğunu hatırlatan Başaran, iktidarın tutsaklar üzerinde uyguladığı düşman hukukuna dikkat çekti. Yine 2021 yılının sonuna doğru Aysel Tuğluk'un durumunun daha da ağırlaştığını söyleyen Başaran, Tuğluk'un durumuna dair adım atılmamasının iktidarın saldırılarını büyüttüğünün göstergesi olduğunu söyledi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin de Kürt sorununa yaklaşımın bir göstergesi olduğunun altını çizen Başaran, "İktidar milliyetçiliği körükleyerek bu tecritle ayakta durmaya çalışıyor. Sayın Öcalan ile ilgili kamuoyuna yapılan açıklamalarla bir manipülasyon amaçlanıyor. Eğer Sayın Öcalan'ın söyleyeceği bir şey varsa bunu bizzat söylemesinin önü açılmalı. Çünkü biz biliyoruz ki iktidar tecridi psikolojik bir savaş aracı haline getiriyor" dedi. 

HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik faşist saldırıda Deniz Poyraz'ın katledilmesinin kadın mücadelesi ve demokrasi güçlerine yönelik saldırı olduğunu söyledi. Başaran, Deniz'i katleden faşist Onur Gencer'in yargılandığı davadaki rahat tavırlarını hatırlattı.

Başaran, şöyle devam etti: "2021 yılı kazanımlarımıza saldırıların olduğu bir yıl oldu. İstanbul Sözleşmesinden geri çekilme, 6. Yargı Paketinin gündeme gelmesi, Ayşe Gökkan'a verilen ceza, Leyla Güven'e verilen ceza bu saldırıların bir devamı oldu. İktidar rejimini kurumsallaştırırken kadınlara belli sınırlar içinde durmayı dayatıyor. İktidarın karşısında yer alan sanatçılara, gazetecilere yönelik saldırılarda bunu gördük. 8 Mart'ı konuşacağımız bir toplantı olacak. Erkek egemen zihniyetin bir araya gelişimizin korktuğu günlerden biri 8 Mart. 8 Mart'ta giderken sadece haklarımızı ve kazanımlarımızı koruyan bir perspektifin dışına çıkmamız lazım. Çünkü 2021 yılı saldırıların yoğun olduğu bir yıl olurken aynı zamanda mücadelenin de ortak olabileceği toplantılar da oldu. Biz kadınlar açısından nasıl bir yeni yaşam olması gerektiğini dair tartışmalar yürütebiliriz. Alanlarda, meydanlarda bir araya geliyoruz. Kadınların ittifakını ve dayanışmayı nasıl büyütebileceğimiz konuşmaya ve tartışmaya ihtiyacımız var."