17 Mayıs 2024 Cuma

HDP Kadın Meclisi: Tarım işçisi kadınları ziyaret etti

"Kadın yoksulluğuna hayır" kampanyasını sürdüren HDP Kadın Meclisi, Iğdır'da kayısı bahçeleri ve şeker pancarı tarlalarında çalışan kadınları ziyaret etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, "Kadın yoksulluğuna hayır" kampanyası kapsamında Iğdır'da tarım işçisi kadınlarla bir araya geldi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'un yanı sıra Kadın Meclisinden Mukaddes Erdoğdu, Kadın Koordinasyonundan Feray Mertoğlu, Tülay Koçak ile Hazal Karabey, Parti Meclisinden Hatice Akdağ ve Tevgera Jinén Azad (TJA) aktivisti Hacer Karaoğlan yanı sıra çok sayıda kadın Iğdır'ın Küllük köyündeki kayısı bahçeleri ile pancar tarlalarında çalışan kadınları ziyaret etti.

KEŞKE SİGORTAMIZ OLSAYDI
Iğdır'da kayısı bahçelerine giden heyet, kadınlarla çalışma koşullarını konuştu. Bahçede çalışan bir kadın heyete, "Bütün gün güneş altında çalışıyoruz. Bazen 100-150 kasa kayısı topluyoruz. Öğlene kadar çalışırsak 70 lira, akşama kadar çalışırsak 100 lira alıyoruz. İşimiz devamlı değil, kazandığımız para yetmiyor. Keşke sigortamız olsaydı" diyerek güvencesiz çalışma koşullarına değindi.

BEŞ DAKİKA OTURAMIZA MÜSAADE ETMİYORLAR
18 yaşında bir başka kadın ise babasının sara hastası olduğunu, eve giren tek paranın kendisinin kazandığı para olduğunu söyledi. Genç kadın "Paketleme işi daha zor, ama diğer işlerle aynı ücreti alıyoruz. Aynı zamanda kötü muameleye de maruz kalıyoruz. Beş dakika oturmamıza müsaade etmiyorlar" dedi.

16 yaşında bir çocuk ise lise ikinci sınıf öğrencisi olduğunu, bahçede ilk defa çalıştığını söyledi. Yaşı sebebiyle diğerlerinden düşük ücret aldığını söyleyen çocuk, "Resim öğretmeni olmak istiyorum. Buraya da resim kursuna gidebilmek için para toplamak amacıyla geliyorum" dedi.

GÜNDE 70 TL OLIYORUM VE HİÇBİR ŞEYİ YETİŞTİREMİYORUM
Heyet, ardından pancar tarlasında çalışan kadınları ziyaret etti. Tarladaki kadınlar işe sabah 05.00'te başlayıp öğlen 12.00'de bitirdiklerini, eve gidince ise evde çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Bir kadın "32 yaşındayım. Çocuklarım var. Eşim çobanlık yapıyor. Ben de evi geçindirmek için burada çalışıyorum. Günde 70 TL alıyorum ve hiçbir şeyi yetiştiremiyorum. İlkbahardan sonbahara kadar çalışıyorum. Çocuğumun ihtiyaçlarını karşılayamıyorum" dedi. 

KADIN EMEĞİ SÖMÜRÜLÜYOR
23 yaşında genç bir kadın ise lisede okulu bırakmak zorunda kaldığını belirterek "14 yaşından beri çalışıyorum. Eğitimime devam edemedim. Sadece tarlada değil, birçok yerde sigortasız çalıştırılıyoruz. Kadın emeği sömürülüyor" diye kaydetti.

İSTİYORUZ Kİ BU EMEĞİN KARŞILIĞINI HEP BİRLİKTE ALALIM
Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Kadın Meclisi'ni tanıdığını ve çalışmalarına aşina olduğunu söyleyen işçi kadına, "Emek veriyorsunuz, çalışıyorsunuz. Biz istiyoruz ki bunları hep birlikte konuşalım. İstiyoruz ki bu emeğin karşılığını hep birlikte alalım. Amacımız sadece gelip sizi gördükten sonra arkamızı dönüp gitmek değil. Sesinizi mümkün olan her yerde duyurmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.