20 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP Kadın Meclisi mücadele programını oluşturmak için toplandı

"Kadınlar için adalet", "Kadın yoksulluğuna hayır" çalışmalarını tamamlayan HDP Kadın Meclisi, yeni dönem planlamasını yapmak üzere toplandı. Toplantının açılışında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, 27 Eylül günü açıklayacakları deklarasyonun en güçlü sahibinin kadınlar olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, yeni dönem planlamasını yapmak üzere toplandı. "Kadınlar için adalet" kampanyasının ardından "Kadın yoksulluğuna hayır" çalışması yaparak çok sayıda kentte işçi, emekçi kadınlar ve kadın örgütleriyle bir araya gelen HDP Kadın Meclisi, önümüzdeki dönem planlamasını yapacak.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, kadınların, dünyanın dört yanında erkek egemen tekçi siyasete karşı mücadele ettiğini hatırlatarak, bugün gerçekleştirecekleri toplantıda kadın özgürlük mücadelesine ilişkin gelişmeleri değerlendireceklerini belirtti, önemli kararlar alacaklarını söyledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, hapishanelerde tutsak edilen, sürgünde yılmadan mücadele eden kadınları selamladı, Deniz Poyraz şahsında mücadelede yaşamını yitiren kadınları andı.

'DEKLARASYONUMUZUN EN GÜÇLÜ SAHİBİ KADINLAR'
"HDP'liyiz her yerdeyiz", "Kadınlar için adalet" ve "Kadın yoksulluğuna hayır" çalışmalarının ardından 27 Eylül günü önümüzdeki sürece ilişkin mücadele perspektiflerini 27 Eylül günü açıklayacaklarını duyuran Buldan, "Bu deklarasyonumuzun en güçlü sahibi tabi ki yine kadınlar olacaktır. Azimle, inatla, sabırla, sevgiyle çalışacağız. Ve bugüne kadar elde ettiğimiz başarılardan çok daha fazlasını başaracağız ve tüm ülke kadınlarına ve tüm dünya kadınlarına armağan edeceğiz" dedi.

'KAZANIMLARIMIZDAN, MÜCADELEMİZDEN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
Kadınlar özgürlük mücadelesi bakımından kazanımların önemine işaret eden Buldan, eşbaşkanlık sistemi, Kadın Meclisi ve Meclis kadın grubunun önemli kazanımları olduğunu, bunlardan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

"Kadın yoksulluğuna hayır, kadınlar için adalet", "HDP'liyiz her yerdeyiz" kampanyaları kapsamında kadınlar ve halkla buluştuklarını anlatan Buldan, kadınların ülkeyi yönetmeye hazır olduğunu söyledi.

Kadınların gücünün farkında olan iktidarın bu nedenle kadınlarla mücadele halinde olduğunu kaydeden Buldan, "Kadını engelleyerek, erkek düzenlerine devam edeceklerinin hesabını yaptıklarını çok iyi biliyoruz. Ancak karşılaşacakları yalnızca ve yalnızca hezeyan olacaktır. Bugüne kadar her türlü baskı politikası ve uygulamasından daha da güçlenerek çıkan biz kadınlar, kararlı ilerleyişimize devam edeceğiz. Hiçbir kadın kazanımımızı onların insafına bırakmayacağız ve hiçbir koşulda mücadelemizden geri adım atmayacağız" diye konuştu.

'HDP KADINLARIN IŞIĞIDIR SÖNDÜRMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'
HDP'nin kapatılmak istenmesinin amaçlarından birinin de kadınları susturmak, ezilenlerin sesini kesmek, demokrasi, barış ve adalet taleplerini engellemek olduğunu belirten Buldan, HDP'nin eşitlik, adalet, herkes için iş, herkes için aş mücadelesi yürüttüğünü söyledi. Buldan, "HDP kadına ve çocuklara karşı işlenen her türlü suça karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini savundu, önleyici ve koruyucu tedbirleri önerdi, 'İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz' dedi. Bütün bunları demeye ve uygulanmasını istemeye devam edeceğiz. İşte tam da bu nedenlerle HDP'yi kapatmayı dert edindiler. Kendi karanlık düzenlerini devam ettirmek için HDP'nin ve dolayısıyla kadınların ışığıdır kapatmak istedikleri. Ancak bunu başaramayacaklar. Bu ışığı söndürmelerine asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluğa da değinen Buldan, sarayın 5'li çetesine verdiği hibeleri hatırlattı. Seçim barajının yüzde 7'ye indirildiğini hatırlatan Buldan, seçim barajının tamamen kaldırılması gerektiğini söyledi.

İktidarın açlık, yoksulluk olmadığı yönündeki açıklamalarını hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Gidin bir de halkın sofrasına oturun bakalım. Yiyecek lokma, küçültecek porsiyon kalmış mı, açlık var mıdır yok mudur görün! Semt pazarlarından yiyecek toplayan çaresizlik içerisindeki insanlara bir bakın! Bu ülkede açlık ve yoksulluk var mıdır yok mudur? işte o zaman hep birlikte görürüz" diye belirtti.

'KADINLARA ŞİDDETİN SORUMLUSU İKTİDAR'
Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin sorumlusunun erkek egemen iktidar olduğunu belirten Buldan, iktidarın izlediği cezasızlık politikasının şiddeti arttığını söyledi, "Özellikle kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçlarda işletilen cezasızlık politikası ile faili koruma, bölgede tam bir rejim haline gelmiştir. Gülistan Doku'nun kaybedilmesinde, İpek Er'in ölümünde faillerin korunması bütün Kürt kadınları ve çocuklarına yönelik suçlarda işletilmektedir" diye konuştu.

Buldan konuşmasında Kürt illerinde yaşanan zırhlı araç katliamları, tecrit saldırısı ve hasta tutsakların ölüme gönderilmesine de değindi, adaletsizlikler karşısında büyüyen adalet mücadelesinin yılmadan sürdürücüsü olacaklarını söyledi.

'AFGAN KADINLARIN YANINDAYIZ'
Konuşmasının sonunda Afganistan'da Taliban rejimine karşı direnen kadınların yanında olduklarını söyleyen Buldan şunları söyledi: "Kadınlar arasındaki dayanışmanın sınırı, coğrafyası, vatanı yoktur. Kadına yönelmiş her türlü şiddet ve sömürüye karşı bu ülkede de, Rojava'da da, Şengal'de de, İran'da da, Afganistan'da da ve dünyanın neresinde olursa olsun her yerde aynı bilinç ve duygudayız. Bu mücadele içerisinde olan başta Afganistanlı kadınlar olmak üzere bütün kadınlara da buradan bir kez daha selam olsun. Acı çekebiliriz, bedel ödeyebiliriz, zaman zaman yorgun düşebiliriz. Fakat asla vazgeçmeyeceğiz! Asla yenilmeyeceğiz! Değişimi kadınlarla başaracağız! Bizler kazanacağız! Kadınlar kazanacaktır!"