24 Nisan 2024 Çarşamba

HDP Kadın Meclisi: Leyla Güven kadınların iradesidir

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında tahliye kararı verilmesi ve savcının itirazı üzerine kararın uygulanmamasına ilişkin açıklama yapan HDP Kadın Meclisi, "Leyla Güven Hakkâri halkının, tüm kadınların, milyonların iradesidir" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, HDP'den Hakkari milletvekili seçilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında tahliye kararı verilmesinin ardından savcılığın yaptığı itiraz üzerine üst mahkeme tarafından tahliye kararının kaldırılmasına ilişkin açıklama yaptı.
 
HDP Kadın Meclisi, "AKP-Saray iktidarının savaş politikalarına karşı çıktığı gerekçesiyle Diyarbakır'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Diyarbakır Cezaevi'ne gönderilen DTK Eşbaşkanı ve Hakkâri Milletvekilimiz Leyla Güven, 29 Haziran 2018 tarihinde tahliye edildi. Ancak tahliye kararı verilir verilmez Diyarbakır Başsavcılığı tarafından karara itiraz edildi, bir üst Mahkeme de tahliye kararını kaldırarak, Milletvekilimiz Leyla Güven'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkemenin ilk elden verdiği tahliye kararına itiraz eden Başsavcı, tahliyeyi engellemiş ve Milletvekilimiz Leyla Güven'e karşı alenen kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçu işlenmiştir" dedi.
 
Mahkeme kararlarının herkes için bağlayıcı ve uygulanmak zorunda olduğunu vurgulanan açıklamada, ancak Leyla Güven hakkında sabah saatlerinde verilen tahliye kararının uygulanmadığını, keyfi bir şekilde engellendiğini belirtti.
 
Kadınların, milyonların iradesi, sesi olan Leyla Güven'in hukuksuz biçimde tutuklu kalmasının kabul edilemez olduğu ifade edilen açıklamada, "özgürlüğü, cesareti ve savaş politikalarına karşı barışı ve özgür yaşamı inşa eden kadın özgürlük anlayışı, AKP/Saray rejiminin en büyük engelidir" diye vurgulandı.
 
HDP Kadın Meclisi, "Bizler, zindanlarda, asla teslim olmayan kadın iradesini yargıladığını düşünen zulmün mahkemelerinde zalimin gözünün içine bakarak cesareti haykıran kadınlarız. Leyla Güven Hakkâri halkının, tüm kadınların, milyonların iradesidir" dedi.