18 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP Kadın Meclisi Konya'da kadın tarım işçileriyle buluştu

HDP Kadın Meclisi, "Kadın yoksulluğuna hayır" buluşmaları kapsamında bugün de Konya'nın Kulu ve Cihangir ilçelerinde kadın tarım işçileriyle bir araya geldi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, "Kadın yoksulluğuna hayır" buluşmalarının ikincisini İç Anadolu bölgesinde gerçekleştiriyor. Dün Ankara'nın Bala ilçesinde tarım işçisi kadınlarla yan yana gelen HDP Kadın Meclisi, bugün de Konya'daydı.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP milletvekilleri Dilşat Canbaz, Filiz Kerestecioğlu, Fatma Kurtulan; DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Kadın Koordinasyonu üyeleri Feray Mertoğlu, Semiha Şahin; HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, HDP Konya İl Eşbaşkanı Songül Çetin, HDP Konya İl Kadın Meclisi Sözcüsü Eylül Yaylacı, HDP Kadın Meclisi üyeleri Gögercin Aras, Leman Kiraz ve Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren'den oluşan heyet, Konya'nın Kulu ve Cihanbeyli ilçelerinde kadınlarla buluştu.

'GÜNDÜZ TARLADA AKŞAM EVDE ÇALIŞIYORUZ'
Kulu'da kadın tarım işçilerini ziyaret eden heyet, kadınların yaşadıkları sorunlara ilişkin anlatımlarını dinledi.

Uzun saatler çalıştıklarını söyleyen tarım işçisi kadınlardan biri, günlük sadece 90 lira yevmiye aldıklarını anlattı. Tarım işçisi kadın gün boyu tarlada çalıştıktan sonra kadınların eve giderek çalışmaya devam ettiğini söyledi.

'24 SAAT MESAİ YAPIP 8 SAATLİK ÜCRET ALIYORUZ'
HDP Kadın Meclisi heyeti daha sonra Cihanbeyli ilçesinde sera işçisi kadınları ziyaret etti. Heyete yaşadıkları sorunları anlatan kadınlar, işlerinin ağır olduğunu ve asgari ücretle çalıştıklarını söyledi. Serada çalışan bir kadın, "Aslında biz 24 saat mesai yapıyoruz ama 8 saatlik mesai ücreti alıyoruz. Bu ziyaretle anladım ki bizi de düşünenler varmış" dedi.

'ÇOCUKLARIMIZ EĞİTİMLERİNE DEVAM EDEMİYOR'
Heyet ardından Cihanbeyli ilçesinde çadırlarda yaşayan tarım işçisi kadınları ziyaret etti. Kadınlar, su ve elektrik sıkıntısı yaşadıklarını dile getirdi. Şeker pancarı işçiliği yapan bir kadın, Urfa'dan geldiğini söyledi. Çalıştıkları alanın uzak olması nedeniyle hasta olduklarında ambulansın gelmesinin çok zaman aldığını söyledi, "Tuvaletler yetersiz. İnternet yok. Çocukların tableti yok" diyerek çocuklarının uzaktan eğitimlerine devam edemediklerini anlattı. 

'YAŞAM VE ÇALIŞMA KOŞULLARIMIZ DÜZELTİLMELİ'
Heyet, son olarak pancar tarlasında çalışan kadınları ziyaret etti. "Kendimizi bildik bileli buradayız. Başka gidecek yerimiz yok, bazılarımız tarlada doğduk. Kim bu rezaleti çekmek ister ki" diyen bir kadın, yaşam ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi.

HDP Kadın Meclisi heyeti, kadınların taleplerini başta Meclis olmak üzere bulundukları her yerde dile getireceklerini ve mücadelesini yürüteceklerini söyledi. İç Anadolu'daki "Kadın Yoksulluğuna Hayır" buluşmalarını sonlandıran HDP Kadın Meclisi, önümüzdeki günlerde buluşmalarını başka bölgelerde sürdürecek.