3 Mayıs 2024 Cuma

HDP Kadın Meclisi KHK'li kadınlarla buluştu

HDP Kadın Meclisi, Meclis Bütçe Komisyonu'na sunacakları önerge öncesinde İzmir'de KHK ile işten atılan kadınlarla buluştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, "Kadın Yoksulluğuna Hayır" kampanyası kapsamında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlerinden uzaklaştırılan kadınlarla İzmir'de bir araya geldi. Buluşmaya HDP İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Van milletvekili Muazzez Orhan katıldı.

HDP İzmir Kadın Meclisi adına konuşan Besriye Tekgür, Şubat ayında başlayan kampanya kapsamında birçok ilde çalışma yürüttüklerini söyledi. Tekgür, KHK ile işten atılan kadınların sorunlarını ve sesini Meclis'e taşımak için bu buluşmayı gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

KHK İLE İHRAÇ EDİLENLERDE KADINLARIN ORANI YÜZDE 20
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da binlerce insanın bir gecede işsiz bırakılarak yoksulluğa itildiğine dikkat çekti, KHK ile ihraç edilen kadınların oranının yüzde 20 olduğunu hatırlattı. Kadın istihdamının düşük olduğu, kamuda güvenceli iş bulmanın zor olduğu bir yerde kadınların KHK ile işten atılmasının yarattığı sorunlara değinen Başaran, "KHK'lerden sonra adalet mücadelesi başladı. OHAL Komisyonu da göstermelikti. 5 yılı aşmasına rağmen komisyonda bekleyen dosyalar var. Bu bizim komisyondan beklentimizin olmadığını gösteriyor" dedi.

'BAŞVURULARIN YÜZDE 70'İ REDDEDİLDİ'
Sendika ve dernek üyesi olma hakkını kullandıkları için çok sayıda kamu emekçisinin ihraç edildiğini hatırlatan Başaran, OHAL Komisyonunun başvuruların yüzde 70'ini reddettiğini, az sayıda geri görevlendirme yapıldığını kaydetti. Başaran, "Takipçisi oluyoruz. KHK'liler bu süreçte iş kazalarında yaşamını yitirdi, intihara sürüklendi. Asıl trajik olan yaşamını yitirdikten sonra işe iade edilenler oldu" ifadelerini kullandı.

'ÖRGÜTLÜLÜĞE YAPILAN SALDIRIYA ÖRGÜTLÜLÜKLE CEVAP VERİLDİ'
KHK'lilerin sistemde yer alan şerh nedeniyle iş bulamadığını, emeklerinin karşılığını alamadığını, geçim derdi yaşadıklarını belirten Başaran, bu durumdan en çok etkilenenin güvenceli iş bulmakta zorluk yaşayan kadınlar olduğunu dile getirdi.

Kadınların güvencesiz işlere sürüklendiğini vurgulayan Başaran, "Örgütlü mücadele edenlere karşı yapılan bu saldırıya örgütlü şekilde mücadele ile cevap veriliyor. Biz HDP olarak ilk günden beri AKP-MHP ittifakının OHAL rejimine karşı mücadele ediyoruz. KHK ile belediyelerimize kayyım atandı, irademiz gasp edildi. Kayyımların atandığı belediyelerde kadınlar işten çıkarıldı. Çünkü taşeron şekilde çalışmaya zorlandı. AKP-MHP'nin bütçeyi tartıştığı bu dönemde bunun kadınlara, yoksullara, emekçilere nasıl yansıdığı tartışılmalı" şeklinde konuştu.

Başaran'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.