18 Mart 2024 Pazartesi

HDP Kadın Meclisi 'Kadınlar için gerçek adalet' panelleri düzenledi

HDP İstanbul Kadın Meclisi, 3 ilçede panel düzenleyerek, 8 Mart'a doğru kadın mücadelesi ve kazanımlarını tartıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi, "Kadınlar için adalet" kampanyası kapsamında Avcılar, Gaziosmanpaşa ve Çekmeköy ilçelerinde panel düzenledi. Çok sayıda kadının katıldığı panellerde, 8 Mart'a doğru kadın mücadelesi, kazanımları ve erkek egemen devletin politikaları tartışıldı.

Avcılar'da Eğitim Sen Şubesinde yapılan panele konuşmacı olarak HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve bağımsız feminist Hülya Osmanağaoğlu katıldı.

Osmanağaoğlu, HDP'nin "Kadınlar için adalet" kampanyasına değinerek, feminist kadın örgütlerinin "Eşitlik olmadan adalet olmaz" sloganını hatırlattı ve kadınlar için eşitlik ve adaletin nasıl sağlanacağının yeniden tartışmaya açıldığını söyledi. Kadınların eşitlik mücadelesinin tarihine değinen Osmanağaoğlu, "Kadınların ev içinde erkekler ile eşitliğini savunuyoruz. Siyasette eşit temsili konuşuyoruz. Eşbaşkanlığı konuşuyoruz. Eşitlik mücadelesi olmadan adalet çerçevesinde yer alamayacaklarını görüyoruz" diye ekledi.

Ardından konuşan HDP'li vekil Züleyha Gülüm, "Kadınlar için adalet" kampanyası kapsamında birçok eylem ve etkinlik yaptıklarının bilgisini verdi, son dönemde HDP'li kadınların hedef gösterilmesine değindi. Gülüm, "Dilan Dirayet Taşdemir'in, Pervin Buldan'ın hedef gösterilmesi, Leyla Güven'in, Sebahat Tuncel'in şu an tutuklu olması kadınlara dönük bir politika olduğunun göstergesi. Bizim kampanyamız da tüm bunlara karşıydı. Öte yandan cezaevinde kadınların bir yandan tecrit altında olması bir yandan da temel haklarına dönük saldırlar söz konusu. Devletin bu dönem kadın özgürlük mücadelesine genel olarak bir saldırı dalgası var. Son dalgası da kadın arkadaşlarımıza ev ve ilçe hapsi vermek oluyor. Bu tam bir tecrit aslında" şeklinde konuştu.

Gülüm, tüm saldırılara karşı 5 Mart'ta Kadıköy'de, 8 Mart günü de Taksim'de olacaklarını belirterek, ardından parti olarak yeni bir kampanyanın startını vereceklerinin mesajını verdi. Pandemi ile birlikte kadın yoksullaşmasının daha da derinleştiğine dikkat çeken Züleyha, 8 Mart sonrası 1 Mayıs'a kadar sürecek olan yeni kampanya için emek hareketlerinin, kadın örgütlerinin görüşlerini de alacaklarını dile getirdi.

Katılımcılar daha sonra kadınların yönelttiği soruları yanıtlarken, panel kadın özgürlük mücadelesini konu alan sinevizyon gösteriminin ardından alkış, halay ve zılgıtlarla son buldu.

Gaziosmanpaşa'da HDP ilçe binasında düzenlenen panele de konuşmacı olarak HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Beser Çelik katıldı.

HDP Çekmeköy İlçe binasında düzenlenen panele ise HDP Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya konuşmacı olarak katıldı. Panelde, 5 Mart'ta Kadıköy eylemi ve 8 Mart'ta Taksim'de yapılacak olan Gece Yürüyüşü'ne çağrı yapıldı.