3 Mayıs 2024 Cuma

HDP Kadın Meclisi: Engelsiz yeni yaşamı kadınlar inşa ediyor

HDP Kadın Meclisi, "Engelsiz yeni yaşamı kadınlar inşa ediyor" çalıştayı düzenledi. Çalıştayda konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, özeleştirel bir konuşma yaptı. Engelli kadınların büyük bir ayrımcılık yaşadığını belirten Başaran, zaman zaman kendilerinin de farkında olmadan bunun parçası olduklarını söyledi, kadınların yol göstericiliğinde doğru politikalar üreteceklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, "Kadın yoksulluğuna hayır" buluşmaları kapsamında Ankara'da "Engelsiz yeni yaşamı kadınlar inşa ediyor" çalıştayı düzenledi. Çalıştayın açılışında konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, şubat ayından bu yana sürdürdükleri "Kadınlar için adalet" kampanyası kapsamında birçok kesimden kadınlarla bir araya geldiklerini söyledi.

Kadınların sorunlarını ve çözüm önerilerini dinlediklerini aktaran Başaran, ortak mücadele perspektifi oluşturduklarını kaydetti.

Engelli kadınlarla düzenledikleri çalıştayı da bu kapsamda ele aldıklarını belirten Başaran, engelli kadınlar ve engelli bakımı yapan kadınların yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerine konuşacaklarını söyledi.

'KAPİTALİST DÜZEN ENGELLİ SAYISINI ARTIYOR'
Kapitalist sistemin yarattığı yıkımların engelli sayısını arttırdığını kaydeden Başaran şunları söyledi: "Savaşlar, kapitalist düzenin ortaya çıkartmış olduğu doğa talanı, doğal tarım yöntemlerinin ortadan kaldırılması GDO'lu besinler, ağır materyaller, radyasyonlar, barınma ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği, aile içerisindeki akraba evlilikleri, kadına yönelik şiddet ve kazalar gibi çokça nedenlerle aslında her gün biraz daha toplumda engellilerin sayısının arttığını çok iyi biliyoruz."

Engelli sayılarına ilişkin gerçek istatistiki veriler olmadığını söyleyen Başaran, TÜİK'in engelli sayısına son araştırmasının 2002 yılına ait olduğunu belirtti, kadın engelli sayısına ilişkin ise veriler olmadığını kaydetti. 2002 verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 12.29'unun engelli olduğunu belirten Başaran, engellilerin eğitim, çalışma hakkının elinden alındığını, sosyal güvenceden yoksun olduğunu, sosyal ve kültürel hakları kullanamadığını aktardı.

'ENGELLİLER PANDEMİDE İZOLASYONU DAHA FAZLA YAŞADI'
Pandemi sürecinde engellilere yönelik ayrımcılığın arttığını, tam bir izolasyon yaşadıklarını kaydeden Başaran, "Biz pandemi dönemindeki bu izolasyonu kısmen bütün toplum yaşadık ama engelliler, bizden daha fazla yaşadı, yaşamları daha da zorlaştı ve bunun karşısında da AKP iktidarı çözüm yöntemlerinden daha çok yine görmezden gelen, yok sayan neredeyse bu yaşamı kendilerine reva gören bir yerden yaklaştı" diye konuştu. Başaran, "engelli bireyler" şeklindeki genellemenin meseleyi cinsiyetsizleştirerek kadın engellilerin görünmez kılındığını söyledi. Başaran aynı zamanda engelli bakımının da kadınların sırtına yüklendiğine dikkat çekti.

BİREYCİ TIBBİ MODELLE YARATILAN ENGELLİLİK KÜLTÜRÜNÜ REDDEDİYORUZ
Başaran geçtiğimiz aylarda HDP Engelli Komisyonu tarafından hazırlanan manifestoyu hatırlatarak, "Buna göre bizler geleneksel, bireyci tıbbi modelin söylemini ve bu söylemle yaratılan engellilik kültürünü reddettiğimizi ifade ettik. Dayatılan bu kültüre karşı biz kadınlar engelsiz bir yaşamı inşa edebiliriz. Bunun karşısında ortak bir yaklaşım sergileyebiliriz. Engellilik sorunu ancak sosyal politik modelin kabulü ve yeni bir engellilik kültürünün inşasıyla gerçekleştirilebilir" diye konuştu.

'ENGELLERİ KADIN DAYANIŞMASIYLA ORTADAN KALDIRACAĞIZ'
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, çalıştayda, engelli kadınlara yönelik ayrımcı yaklaşımları değerlendirerek çözüm önerilerini oluşturacaklarını söyledi.

Özeleştirel bir konuşma yapan Başaran, dönem dönem farkında olmadan kendilerinin de bu ayrımcılığın bir parçası olduklarını söyledi, "Burada deneyimi olanlar konuşsun, yaşayanlar konuşsun. Nasıl mücadele edebileceğimizi, bunu nasıl değiştirip dönüştürebileceğimizi kendileri ifade etsin. En nihayetinde tıpkı diğer çalışmalarımız gibi bunu Meclis kürsüsünde de, partimizin kurullarında da Kadın Meclisi olarak tartışmaya ve planlamalar çıkarmaya devam edeceğiz. Beraber güçlü olduğumuzu, mücadele ederek bu süreci atlatabileceğimizi, engelleri kadın dayanışması ve mücadelesiyle ortadan kaldırabileceğimizi çok iyi biliyoruz" dedi.