17 Mayıs 2024 Cuma

HDP Kadın Meclisi bölge konferanslarını tamamladı: Buradayız

HDP Kadın Meclisi, Merkezi Kadın Konferansı öncesi bölge konferanslarını tamamladı. Diyarbakır ve Çukurova Bölge Konferanslarında, Kürt kadın kimliğine dönük saldırılar ele alınarak, örgütlü bir biçimde saldırılara cevap olunacağı vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Merkezi Kadın Konferansı öncesi düzenlediği bölge kadın konferanslarının son ikisini gerçekleştirdi.

DİYARBAKIR
HDP Kadın Meclisi Diyarbakır Bölgesi Kadın Konferansı Ayaz Elegance Oteli konferans salonunda gerçekleşti. Konferansa, Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz, Parti Sözcüsü Ebru Günay, milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, Ayşe Sürücü, Feleknas Uca, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda HDP'li kadın katıldı.

'AYSEL DOĞAN ONURUMUZDUR'
Konferansın açılış konuşmasını yapan Ayşe Acar Başaran, sözlerine Aysel Doğan şahsında işgale ve erkek egemenliğine karşı mücadele ederken ölümsüzleşen bütün kadınları anarak başladı. Doğan'ın yaşamı boyunca erkek devlete ve işgal politikalarına karşı mücadele ettiğini belirten Başaran, "Hepimiz gördük ki Kürt düşmanlığı sadece yaşayanlarda değil, Kürdün ölümünde de devam ediyor" ifadelerini kullandı. Doğan'ın cenazesine yapılan saldırının bir zafer gibi servis edildiğine işaret eden Başaran, "İnsanlık suçudur bu. Bu suçun ahlaki bir kabulü yoktur. Arkadaşımız Aysel Doğan bizim onurumuzdur. Biz onurumuzu hiçbir zaman bu zihniyetin mağlup etmesine izin vermeyiz" dedi.

'KÜRTLER DİLİNİ VE KİMLİĞİNİ UNUTMAYACAK'
15 Mayıs'ın Kürtçe Dil Bayramı olduğunu hatırlatan Başaran, AKP-MHP iktidarının Kürtçe'ye dönük emsalsiz bir saldırı içerisinde olduğunu kaydetti. Başaran, meclis tutanaklarında Kürtçe konuşmaların "bilinmeyen dil" olarak kaydedildiğine dikkat çekti ve şöyle devam etti: "'Kürt sorunu yoktur' diyorlar, doğru. Sorun sizin zihniyetinizdir. Zannediyorsunuz ki asimilasyon politikalarıyla dilimizi yok edecek, kültürümüzü bitirebileceksiniz. Asimilasyon politikalarıyla başarıya ulaşacağınıza, Kürtlerin dilini ve kimliğini unutacağına inandığınız zihniyetiniz asıl sorundur. Biz bu zihniyete karşı dilimizi her alanda yaşam diline çevireceğiz."

Kocaeli Derince'de Aynur Doğan'ın konserinin iptal edilmesine de değinen Başaran, olayın AKP-MHP ittifakının Kürtlere ve Kürt diline yaklaşımının bir örneği olduğunu ifade etti.

'SALDIRI VE TECAVÜZ KÜRDİSTAN'DA ARAÇ HALİNE GELDİ'
Kürt ve kadın düşmanlığının her gün derinleştiği koşullarda bu konferansı düzenlediklerine işaret eden Başaran, iktidarın Kürt kadınlarına saldırıyı ve Kürdistan'da tecavüzü bir araç haline getirdiğini dile getirdi. Şırnak'ta Sakine Kültür'ün katledilmesine ilişkin konuşan Başaran, "Biz bu örnekleri İpek Er'den biliyoruz. Üniformalı olduklarında iktidarın yarattığı bu paramiliter güçlerin bir parçası olarak, bir politika olarak bu saldırıları gerçekleştirdiklerini, korunup kollandıkları biliyoruz" dedi.

'BÜTÜN GÜCÜYLE BİZE SALDIRANLAR BU SALONA BAKSIN'
Kadınların şahsında Kürt halkının sadece fiziki değil siyasi soykırım operasyonlarıyla ve özel savaş politikalarıyla da teslim alınmaya çalışıldığını söyleyen Başaran, şöyle devam etti: "7 yıldır bütün gücüyle bize saldıran iktidar şu salona baksın! 8 Mart, Newroz, 1 Mayıs meydanlarına, kongre salonlarına baksın. Buradayız! 2,5 yılın sonunda HDP'li kadınlar olarak neler yaptık, nerede eksik kaldık tartışmak için buradayız. Buradan çıkan sonuçlarla önümüzdeki dönemi daha güçlü öreceğiz."

Kendilerine dayatılan tekçi, erkek egemen, dinci rejimin karşısında yeniyi kuracak güç ve deneyime sahip olduklarını belirten Başaran, "Özgürlükte ısrarlıyız. Özgürleşeceğiz ve toplumu da özgürleştireceğiz" dedi.

ADANA
HDP Kadın Meclisi Çukurova Bölge Konferansı ise HDP Adana İl Örgütü binasında gerçekleşti. Konferansa, milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Tülay Hatimoğulları'nın yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi partisi temsilcisi ve HDP üyesi kadın katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Çukurova Bölge Eş Sözcüsü Seher Kadiroğlu, Kürt kadın kimliğinin hedef alındığını vurguladı. "Kadın vekilleri çivilenmekle tehdit eden bütün bu erkek-devlet şiddetine rağmen partimizin kongreleri, eylemleri 8 Mart'ın görkemi, Newroz ve 1 Mayıs alanlarındaki kadın duruşu mücadelemizi bırakmayacağımızı, her alanda kadın örgütlülüğümüzü büyüteceğimizin resmidir" diyen Kadiroğlu, bütün baskı ve zulme karşı en büyük cevabı HDP çatısı altında örgütlenerek vereceklerini kaydetti.