19 Nisan 2024 Cuma

HDP Kadın Grubu'ndan kadına yönelik şiddetle ilgili 162 önerge

HDP Parlamento Kadın Grubu, kadına yönelik şiddet verilerine sağlıklı ulaşmak için 81 il için, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Selçuk ile Adalet Bakanı Gül'ün yanıtlaması talebiyle toplam 162 soru önergesi verdi.

HDP Parlamento Kadın Grubu, kadına yönelik şiddet verilerine ilişkin daha sağlıklı bilgiye ulaşmak amacıyla Türkiye'nin 81 iline ilişkin kadına yönelik şiddet verilerini; Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e sorduk.

Her iki bakanın da ayrı ayrı yanıtlaması talebiyle, 81 il için verilen 162 önerge ile her il özelinde son 10 yıl içinde kaç kadının öldürüldüğü, kadın cinayetlerinin failleri hakkında etkin soruşturma başlatılıp başlatılmadığı, son 10 yılda kadına yönelik şiddet kapsamında kaç şikayet başvurusu yapıldığı gibi soruların yanıtlanması istendi.

Önergelerde şunlar kaydedildi: "Kadına yönelik şiddet ülke gündeminin sıralaması hiç değişmeyen, başat gündemi olmaya devam etmekte ise tarafınızca yapılan açıklamada, 'Her kadın cinayeti bizim kadına yönelik şiddetteki kadın cinayeti değildir. Her intihar kadın cinayeti değildir. Her şüpheli ölüm de kadın cinayeti değildir' denmiştir. Ancak ne var ki kamuoyuna yansıyan resmi veriler dahi bu açıklama ile tezat durumdadır.

"Nitekim 2009'da Adalet Bakanlığı'nın kadın cinayetlerine dair veri paylaşımı, 2002'den 2009'a kadar yüzde 1400'lük bir artış olduğunu göstermişti. Paylaşılan bu veriler son derece önemli bir tabloyu günyüzüne çıkarmaktadır. Bu tarihten itibaren uzunca bir sure boyunca ilgili bakanlıklarca herhangibir veri paylaşılmamış olması, verilerin arttığına dair emare olarak değerlendirilmektedir.

"En son resmi veri paylaşımı, 2019 yılında Polis Akademisi tarafından kamuoyu bilgisine sunulan  2016 - 2018 istatistikleridir. Burada ise sadece 3 yılda 932 kadın cinayeti olduğu belirtilmekte olup, bu yaklaşım, iktidarın verileri gizlediğine dair kaygıları artırmaktadır. Çünkü kadın dernekleri tarafından ifade edilen rakamlar bunun çok üstünde olup, sadece basına yansıyan vakalar dahi eril şiddetin boyutlarını izah etmektedir. Yalnızca tek bir günde dahi bir kaç kadın cinayetine tanıklık ediliyor olması son derece vahimdir.  Bu realiteye şüpheli kadın ölümleri, fiziksel şiddet, taciz, tecavüz, istismar vakalarının da eklenmiş olması, şiddetin önlenemez boyutlara varmış olduğunun açık işaretidir."