25 Nisan 2024 Perşembe

HDP İzmir Kadın Meclisi: Alanları, meydanları terk etmeyeceğiz

HDP İzmir Kadın Meclisi, "Kadın mücadelesi her yerde" kampanyasının eylemini Gündoğdu Meydanı'nda yaptı. Açıklamada "Alanları, meydanları terk etmeyeceğiz; vardık varız var olacağız" denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi "Kadın mücadelesi her yerde" kampanyasının son ayağını Gündoğdu Meydanı'nda tamamladı.

Kadına yönelik şiddete karşı Konak İskele Meydanı'nda buluşan kadınlar, bisikletlerle Gündoğdu Meydanı'na geldi. Bisiklet turunda, halka yönelik konuşmalarla kadına yönelik şiddet teşhir edildi.

Gündoğdu Meydanı'nda "Kadına yönelik artan şiddet ve katliamlara karşı kadınlar örgütleniyor, mücadele büyüyor" yazılı pankart açıldı. açıklama yapan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, erkek şiddetinin her gün bir kadının canıma mal olduğunu ve bu yüzden seslerini daha da yükselttiklerini kaydetti. Tekgür, "İstanbul'da Fatma Yılmaz, Burdur'da Sevil Özel, Tekirdağ'da Nermin Yumuşak ve kadın sığınma evinden eşi tarafından alınıp katledilen Zeynep Topal... Yalnızca son haftalarda katledilen kadınların birkaç tanesi. Haziran ayında erkekler tarafında 21 kadın katledildi. 31 kadının ölümü ise şüpheli. Oysa kadınları öldüren failden sadece 3'ü tutuklandı. İnfaz yasasının, Resmi Gazetede yayınlanıp yürürlüğe girmesinin ardından 15 Nisan 5 Mayıs arasında Alo 183 hattına 2 bin 506 kadın başvuru yapmıştır. Bu veri kadınların çığlığıdır. Bu veri şiddet faillerinin tahliye edilip yeniden evlerine dönmeleriyle kadına yönelik şiddetin arttığının en önemli göstergesidir" dedi.

Kadın cinayetlerinin son bulması ve kadına yönelik şiddetin durdurulması için 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesinin etkin bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizen Tekgür, kadınların mücadeleyle kazandığı haklarından asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Hızla yayılan erkek şiddetinin virüsten daha tehlikeli olduğunu söyleyen Tekgür, "Bugün Türkiye'de ve dünyada kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz artmaya devam ediyor. Kadın cinayetleri artarken mahkemeler katillere ceza indirim uyguluyor, suça ortak oluyor. Devlet hemcinsini korumaya devam ediyor. Biz kadınlar katleden, erkeğin korunmasını sağlayan devlet politikalarına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz kadınlar, bugün de yarın da erkek şiddetine karşı mücadeleyi sürdüreceğiz. Alanları, meydanları terk etmeyeceğiz; vardık varız var olacağız" dedi.

Tekgür, tüm kadınları mücadeleye çağırdı.