25 Nisan 2024 Perşembe

HDP İstanbul davası: 12 siyasetçiye 270 yıl hapis istemi

HDP İstanbul eski İl Eşbaşkanı Doğan Erbaş'ın da aralarında bulunduğu 12 HDP'linin yargılandığı davada savcı mütalaasını sundu. Savcı, 12 siyasetçi hakkında "Örgüt propagandası" ve "Örgüt üyeliği" iddiasıyla toplam 270 yıl hapis cezası istedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul eski İl Eşbaşkanı Doğan Erbaş'ın da aralarında bulunduğu 2’si tutuklu 12 partilinin yargılandığı davanın 6. duruşması, Çağlayan'daki İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 
 
Tutuklu siyasetçiler Doğan Erbaş ve Kasım Oba duruşmada hazır bulunurken, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Ali Kenanoğlu da duruşmayı izledi.
 
Duruşma, Erbaş'ın söz alması ile başladı. 
 
21 aydır tutuklu olduğuna dikkat çeken Erbaş, yargılamanın başladığı günden bu yana mahkeme heyetinin dört kez değiştiğini hatırlattı.  Tutukluluğunun adil yargılamaya tamamen aykırı olduğunu belirten Erbaş,  "Bugün tutuklu olmamız 12 Eylül zihniyetinin değişmediğinin göstergesidir" dedi.
 
Avukatların savunmasının ardından mütalaasını açıklayan savcı, 12 HDP hakkında "Örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 270 yıla kadar hapis cezası istedi. 
 
Avukatlar, mütalaaya karşı savunma yapmak için süre isterken, mahkeme Erbaş ve Oba'nın tutukluluk haline devamına karar vererek duruşmayı 18 Ekim'e erteledi.