26 Nisan 2024 Cuma

HDP İsrail-AKP ilişkilerine dair genel görüşme istedi

HDP, İsrail ile AKP iktidarı arasındaki siyasi, ekonomik ve askeri anlaşmaların iptal edilmesi için Meclis'te genel görüşme açılmasını istedi. HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu, İsrail hükümeti ile AKP hükümeti arasında yapılan siyasi, iktisadi ve askeri anlaşmaların iptal edilerek, diplomatik ilişkilerin gözden geçirilmesi ve İsrail’e ekonomik ve ticari yaptırımlarda bulunulması amacıyla Meclis'te genel görüşme talebinde bulundu.
 
İsrail'in dünkü saldırılarında 59 Filistinlinin öldürüldüğü, 2 bin 700 Filistinlinin yaralandığına dikkat çeken Kerestecioğlu, "Uluslararası konjonktürün sağladığı avantaj sayesinde İsrail hükümeti, Filistin halkı ile uzlaşmak yerine Siyonist politikalarını gerçekleştirmeye odaklanmaktadır" dedi.
 
İsrail hükümeti Filistinlilere karşı sistematik bir baskı uygularken, AKP iktidarı başta olmak üzere birçok bölge hükümetlerinin İsrail ile askeri, siyasi ve ekonomik anlaşmalar yapmaya devam ettiğine dikkat çeken Kerestecioğlu, AKP-İsrail ilişkilerine dair şu bilgileri verdi:
 
"2000 yılında 1 milyar dolar olan Türkiye-İsrail ticaret hacmi 2017’de 5 milyar dolara ulaşmıştır. Filistin ablukasının ve infazların en fazla olduğu 2014’te ise 6 milyar dolara yakın bir ticaret hacmi gerçekleşmiştir.
Dünya çapında silah ihracatında %11 gibi büyük bir paya sahip olan İsrail ile Türkiye, 2014 Gazze ablukasının en ağır olduğu ve Mavi Marmara katliamının yaşandığı dönemlerde dahi Türkiye İsrail ile silah ve modernizasyon anlaşmalarında 2014 itibariyle 12. büyük ortak durumundaydı."
 
Mavi Marmara katliamı karşısında AKP'nin tutumunu hatırlatan Kerestecioğlu, "AKP İktidarı, Gazze direnişini bir kenara bırakıp, katledilen vatandaşları için 20 milyon dolar kan parası karşılığında ulusal ve uluslararası davaların düşmesi sağlamıştır. 20 milyon dolar resmi bir tazminat olmamakla birlikte gayri resmi bir şekilde transferi gerçekleştirilmiştir. İsrail hükümeti, resmi bir özürde de bulunmamıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefon aracılığıyla bir özür iletildiğini iddia etse de, bu özrün uluslararası hukukta herhangi bir bağlayıcılığı ve karşılığı yoktur" dedi.