19 Mayıs 2024 Pazar

HDP, 'İş ve Aş Buluşmaları' için Mersin'de

HDP'nin "Herkes İçin Adalet" kampanyası kapsamında gerçekleştirdiği "İş ve Aş Buluşmaları"nın 4'üncüsü Mersin'de başladı. HDP heyetinin gündeminde bugün 3. reaktörünün temel atma töreni yapılacak olan Akkuyu Nükleer Enerji Santralı de var.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) "Herkes İçin Adalet" kampanyası kapsamında gerçekleştirdiği "İş ve Aş Buluşmaları"nın 4'üncüsü Mersin'de başladı. HDP'nin Ekonomi, Emek, Sağlık ve Sosyal Politikalar ile Ekoloji komisyonu üyelerinden oluşan heyet, kentte üç gün boyunca temaslarda bulunacak.

Mersin'deki "İş ve Aş Buluşmaları"nın startı, parti binasında düzenlenen basın toplantısı ile verildi.

HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç, milletvekilleri Serpil Kemalbay, Erol Katırcıoğlu, Necdet İpekyüz ve Rıdvan Turan'ın katıldığı basın toplantısında açıklamayı Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere okudu.

'BÜTÇE TERCİHLERİNİ DEĞİŞTİRMEYEN İKTİDAR, HALKA ZULÜM ETMİŞTİR'
Kızıldere, çiftçi, emekçi ve liman kenti olan kentte halkın sorunlarını dinleyeceklerini söyledi. Mersin'de üreticilerin ve halkın ekonomik sıkıntılar yaşadığını ifade eden Kızıldere, "İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Ekolojik krizi yaşanıyor. Bütçe tercihlerini değiştirmeyen iktidar, halka zulüm etmiştir. Sermaye, halkın kaynaklarını gasp etmiştir. Yoksulluk krizi derinleşirken, kesinlikle ihtiyaç olmayan nükleer yatırımları kimi zengin ediyor?" diye konuştu.

'EKOLOJİK FELAKETE NEDEN OLACAK'
Kızıldere'nin gündeminde bugün 3. reaktörünün temel atma töreni yapılacak olan Akkuyu Nükleer Enerji Santralı de vardı. Nükleer santrallerle Türkiye'nin nükleer çöplüğe dönüştürülmek istendiğini ifade eden Kızıldere, "Bu santral ekolojik felakete neden olacaktır. Santralın temelinde ciddi çatlaklar oluşmuş ve bu durum halktan saklanmıştır. Uzmanlar dinlenmemiştir. Mersin halkı nükleer santral istemiyor. Dün AYM'den Nükleer Düzenleme Kurumu KHK'sine iptal kararı çıktı. Bu kurulun usulsüz olduğunun göstergesidir" dedi.

İPEKYÜZ: BÜTÇE SAVAŞA AYRILIYOR
HDP Batman Milletvekili Nejdet İpekyüz, ziyarete ilişkin Kürtçe açıklamalarda bulundu. Mersin'in kültürel yapısına ve çok kimlikliğine dikkat çeken İpekyüz, ülkede yaşanan ekonomik krizi hatırlattı. Halkın yoksullukla mücadele ettiğini ifade eden İpekyüz, "İşsizlik artıyor. İnsanlar intihar ediyor. Bütçenin yüzde 90'u halka ayrılmalıdır. Ancak, bu bütçe savaşa yatırılıyor. Pandemi döneminde birçok işkolu perişan olmuştur. Hükümet, destek sunacağını söyledi ama esnaflara destek sunulmadı. Kadın, sorunu vardır. HDP, bunların sesi olacak" dedi.

Akkuyu Nükleer Enerji Santralına de değinen İpekyüz, dünyanın bu nükleer santrallerden uzaklaştığını söyledi. Nükleer santrallerde insan menfaati olmadığını ifade eden İpekyüz, santralların hem ekoloji hem de sağlık açısından zararlı olduğunu ifade ederek, "Santralın inşası hukuki değildir" diye konuştu.