" />
    20 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP: İran halkın taleplerine karşı duyarlı olmalı

İran'da petrol zamlarına karşı süren eylemlere yapılan saldırılarda 106 sivilin hayatını kaybetmesine ilişkin açıklama yapan HDP, İran Hükümeti'nin halkın taleplerine duyarlı olması çağrısı yaptı. 

İran'da petrol fiyatlarına zam yapmasının ardından başta başkent Tahran olmak üzere çok sayıda kente yayılan eylemlere ilişkin açıklama yapan HDP Merkez Yürütme Kurulu, İran Hükümeti'nin halkın taleplerine duyarlı olması çağrısı yaptı.

Açıklamada, "Uluslararası insan hakları kuruluşlarının yayımladıkları raporlarda 21 farklı kentte 106 sivilin hayatını kaybettiği, 10 bini aşkın kişinin de gözaltına alındığı belirtilmektedir. Özellikle İran'ın en yoksul bölgesi olan Kürdistan'da da 26 kişi katledilmiş ve çok sayıda kişi de yaralanmıştır. Bölgedeki izleme gruplarından edinilen bilgilere göre bu sayı artma eğilimindedir" denildi.

İran Hükümeti'nin, halkların demokratik protestolarına kulak vermek yerine şiddet ile karşılık vermesinin kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, "Ekonomik ve siyasi krizler topluma şiddet uygulayarak çözülmez. Halkların tepkileri demokratik, adil ve özgür bir yaşama olan yakıcı bir ihtiyacı göstermektedir. Demokratik tepkilerin şiddet ile bastırılmasının yaşanan kaosu daha da derinleştireceği, Ortadoğu'nun siyasi ve tarihsel tecrübesi ile kanıtlanmıştır" diye belirtildi.

Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralananlara acil şifalar dileyen Halkların Demokratik Partisi, "Yaşanan bu şiddete derhal son verilmesi çağrısını yapıyor, İran Hükümeti'ni halkların taleplerine karşı duyarlı olmaya ve en kısa süre içerisinde tüm toplumsal muhalefeti temsil edecek bir heyetle müzakere etmeye çağırıyoruz" diye kaydetti.