17 Mayıs 2024 Cuma

HDP: Hileli seçmen kayıtlarına itiraz edeceğiz

Seçim güvenliği ve seçmen kayıtlarına ilişkin yapılan basın toplantısında konuşan HDP'li Meral Danış Beştaş, bir adreste 20'den fazla seçmen kaydının bulunduğunu söyleyerek, "Seçmen kayıtlarına tek tek itiraz edeceğiz ve halkımızın iradesine sahip çıkacağız" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim güvenliği ve seçmen kayıtlarına ilişkin HDP Diyarbakır il binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Toplantıda konuşan Mehmet Tiryaki, 24 Haziran seçimlerinde de seçmen sayısının çok çok üstünde sandık görevlisi sayısı tespit ettiklerine işaret ederek, örnekler verdi. Tiryaki, sürgün edilen tutsakların oy kullanamaması durumuna dikkat çekerek, "Kendi isteğiyle gitmediği bir cezaevinde neden oy kullanma hakkı elinden alınıyor? Oy kullanmaya yasalar değil adalet bakanlığı karar veriyor demektir. Buna karşı olmamızın en büyük nedenlerinden biri de budur" diyerek oy kullanma hakkından tutsakların yararlanabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.
 
Meral Danış Beştaş ise seçmen kayıtlarına değinerek, her evde 20'den fazla kişinin yaşadığına vurgu yaptı. Bu toplantıyı yapmaktaki amaçlarını anlatan Beştaş, "Amacımız halkın seçimlere güvensizliğini artırmak değil, aksine bizim bu ihlallerin farkında olduğumuzu ve oy güvenliğini sağlamak için elimizden geleni yapacağımızı bilmelerini istiyoruz. 'Nasıl olsa AKP bir oyun yapıp yine kazanır' algısını yaratmak değil, ortadan kaldırmak amaçlıdır. Halkımızın bunları görmesini istiyoruz. Bilgi işlem, il ve ilçe örgütlerimiz ile sandık sandık nerede nasıl hileler yapılmış araştırıyoruz. Doğrudur AKP hile yapıyor, doğrudur hukuksuzluk yapıyor, doğrudur hırsızlık yapıyor, doğrudur seçimlerde demokratik bir seçim olmaması için hukuka uygun olmayan yüzlerce iş yaptı. En yakın örneğini belirteyim; Diyarbakır Belediyesi'nde kayyım oturuyor ama biz de bunları görüyoruz ve tedbirlerimizi almaya çalışıyoruz" dedi.
 
BİR ADRESTE 600 SEÇMEN TESPİT EDİLDİ
 
Beştaş, "Bir evde en fazla kaç kişi oturabilir? 5-10-15? Bir dairede 100 kişinin kaydı olabilir mi? Oluyor. Seçim komisyonumuzun incelemelerinde buna birçok örnek buldu. Batman Komando Caddesi'nde bir dairede 189 seçmen bulunuyor. Bingöl'de kapı numarası 26 olan bir dairede 224 seçmen kaydı var. Diyarbakır Hani'de bir adreste 208 seçmen tespit edilmiş. Bitlis Çevreyolu caddesinde 242 nolu kapı dairesinde 320 seçmen kaydı tespit edilmiş" diyerek Hakkari Çukurca'da bulunan Kaymakam Niyazi Ertem caddesinde kapı numarası 2 olan bir dairede 600 seçmen kaydının tespit edildiğinin altını çizdi.
 
Mardin, Şırnak, Hakkari, Siirt, Diyarbakır, İstanbul ve daha birçok ilde bunun gibi dudak uçuklatan örnekler olduğunu kaydeden Meral, 720 ve daha üzeri rakamlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Beştaş, "Bu rakamlar seçim sonuçlarını değiştirecek rakamlardır. Bu rakamlar belediye başkanını tayin edecek rakamlardır. Polis evi, öğretmenevi, misafirhane ikametgah olabilir mi? Böyle bir şey yok. Böyle bir şey olsaydı herkes istediği yerde kaydını yapabilirdi. Bu yasaya aykırıdır. Biz bu seçmen kayıtlarına ilişkin tek tek itirazlarımızı yapıyoruz, halkımızın iradesine sahip çıkacağız" diyerek bu kayıtların takipçisi olacaklarını belirtti. Seçmen kayıtlarının silinmesine de değinen Beştaş, "Bir aileden 14 kişinin birden kaydı silinmiş, Cizre'de bir aileden 5 kişinin birden kaydı silinmiş. Sizin bile böyle bir şey başınıza gelmiş olabilir, mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor" diye kaydetti.
 
'HALKIMIZ İRADESİNİ SANDIĞA YANSITACAKTIR'
 
Halkın seçimler noktasında çok duyarlı olduğunu söyleyen Beştaş, "Eğer bir usulsüzlük olursa bunun hesabını mahkemelerde verirler. Halkımız mutlaka adreslerinde kalan seçmen sayısına, kayıtlarının bulunup bulunmadığına baksınlar. Yerel Seçim gerçekten önemli çünkü yüzdeler konuşacak. Milletvekili seçimlerinde bu çok etki etmeyebilir ama yerel seçimlerde bir oy bile çok şey değiştirebiliyor. Onlar hırsızlıkta ustalar, eyvallah. 17-25 Aralık'ta tüm dünyaya ispat ettiler. Bütün Dünya AKP iktidarının dolarlarını, bakanlarının saatlerini konuşuyor. Biz de bu konuda şöyle bir uzmanlık geliştirdik. Onlar 'daha fazla nerede nasıl yolsuzluk yaparız' diye düşünüyorlar, biz de 'bunlar en fazla nerede yolsuzluk yapıyor' diye düşünüp tespit ediyoruz. O nedenle bu konuda da halkımızın gönlü rahat olsun, inancı tam olsun. Halkımızın iradesinin sandıklarda cevap olacağına inancımız tam" dedi.