17 Mayıs 2024 Cuma

HDP heyetinden suç duyurusu

HDP heyeti, Newala Qesaba'da maruz kaldığı saldırıya ilişkin suç duyurusunda bulundu İçişleri Bakanlığı'nın yanıtlaması için de soru önergesi verdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ile milletvekilleri Hüda Kaya, Tülay Hatimoğulları, Sıddık Taş, Garo Paylan, Hişyar Özsoy, Ömer Faruk Gergerlioğlu'dan oluşan heyeti 13 Nisan Çarşamba günü Newala Qesaba'ya giderek basın açıklaması yaptı. 

Ancak toplu mezar olan bölgede hakikatlerin ortaya çıkarılması, cenazelerin kimlik tespitlerinin yapılması, geçmişle yüzleşmenin sağlanması ve bölgenin hafıza mekanı olarak korunması amacıyla yapılan bu ziyaret ve açıklama sırasında milletvekillerinin kamusal faaliyet yürütmesi, siyasetçilerin siyasi faaliyetleri ve basının ise haber alma hakkı jandarma tarafından engellendi.

Meseleye ilişkin olarak; konunun muhatabı İçişleri Bakanlığının yanıtlaması istemiyle önerge verildi, açıkça suç işleyen ve anayasal hakları gasp eden jandarma hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

İçişleri Bakanlığı'nın derhal yanıtlaması istenen sorular şöyle: 
🔹 "HDP'li heyetin inceleme ve açıklama yapacağı gün bölgedeki kolluk görevlendirmesi yapılma amacı nedir?
🔹 Siirt-Batman arasına dört ayrı kontrol noktası kurulma gerekçesi nedir?
🔹 Kolluk neden görevi kötüye kullanmıştır? Emir ve talimat kim tarafından verilmiştir?
🔹 Basın açıklaması ve halkın hassasiyet gösterdiği bir alanda milletvekilleri tarafından toplanıp inceleme yapmak kamusal faaliyet olduğu halde kolluk bu kamu görevini neden engellemiştir?
🔹 Kolluk hangi gerekçe ve yetki ile milletvekillerinin yasama ve denetleme faaliyetlerini engellemektedir?
🔹 Kolluğun partimiz yöneticilerini engelleme, alana almama, çıkarma gerekçesi nedir? Bu aynı zamanda siyasi faaliyetlerin engellenmesi suçu değil midir?
🔹 Kolluğun basın mensuplarını alana almama/alandan çıkarma gerekçesi nedir? Bu aynı zamanda anayasal bir hak olan halkın haber alma hakkının engellenmesi değil midir?
🔹 Polisin eylemi; anayasal hakkın gaspı değil midir?
🔹 Cenazelerin olduğu alanın yapılaşmaya açılması ölünün manevi şahsiyetine yönelik suç olduğu halde polisin bu suçun önlenmesi girişimini engellemesi bu suça ortak olmak değil midir?
🔹 Açıklamayı engelleyen kolluk görevlileri tespit edilmiş midir?
🔹 Açıklamayı engelleyen kolluk hakkında adli ve idari soruşturma açılacak mıdır? Bu bağlamda suç işleyen kolluk için hangi yaptırımların uygulanması gündeminizde olacaktır?"