20 Nisan 2024 Cumartesi

HDP heyeti TMMOB'u ziyaret etti

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, TMMOB'u ziyaret etti. HDP'nin, "Halka Bütçe" çalışmaları kapsamında yapılan ziyarette, halkın bütçesinin oluşturulması için birlikte mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Erol Katırcıoğlu, HDP'nin "Halka Bütçe" çalışmaları kapsamında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ni (TMMOB) ziyaret etti. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve TMMOB yöneticileriyle görüşen HDP heyeti halkın bütçe hakkına işaret etti.

'HDP'Yİ EMEKTEN, DEMOKRASİDEN YANA BİR PARTİ OLARAK TANIYORUZ'
HDP'nin ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getiren Emin Koramaz, "Biz HDP'yi emekten demokrasiden yana bir parti olarak tanıyoruz. Bütçe, ülke kaynaklarının hangi amaçlara harcanacağına ilişkin temel manzumedir. Hazırladığınız bu bütçe önerisi de HDP'nin topluma, ülke ekonomisine, toplumsal kalkınmaya ne denli hizmet edeceğini gösteriyor. Bu ülkede yaşayan halklar olarak anlıyoruz" dedi.

"Ülke kaynaklarının sermaye grupları tarafından yağmalanmaması için mücadele ediyoruz. Toplumsal bir yanımız var, bilimden yanayız. Her türlü dogmatizme karşıyız aklın, bilimin egemen olduğu bir yönetim istiyoruz" diyen Koromaz, AKP'nin üretimden beslenen kesimlerin temsilcisi olmadığını vurguladı. Koramaz, "Dışa bağımlılığa, taşeronlaşmaya, ucuz iş gücüne dayalı ekonomik sistemin temsilcisidir. Artık rant ekonomisi demiyoruz gasp ekonomisi diyoruz. Çünkü AKP'nin temsil ettiği ideolojik zihniyet var" dedi.

SANCAR: İKTİDAR HER TÜRLÜ YÖNDEMİ DEVREYE SOKUYOR
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise bütçe hakkının parlamenter sistemlerin temelinde yer aldığını belirtti. Halkın kendi bütçesini yaparsa ancak kendini yönetme yönetiminde en önemli şartın gerçekleşmiş olacağını dile getiren Sancar, "Bu iktidar bütün bu demokratik yolları ve mekanizmaları işlevsiz kılmak için her gün yeniden her türlü yöntemi devreye sokuyor" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı harcamalara dikkat çeken Sancar, kaynağının nereden geldiğini sordu. Sancar, "Biliyoruz ki halkın verdiği vergiler ve yarattığı değerdir. Bu israfa karşı Saray bütçesi değil halk bütçesi istiyoruz. Bizce daha önemlisi savaşa ayrılan kaynaklardır. Bu iktidar içeride ve dışarıda çatışma, gerilim ve ihtiyaç halinde savaş politikalarıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Güvenliğe ayrılan pay bu bütçede yüzde 17. 200 milyar TL'nin üzerinde. Şimdi bütçenin neredeyse 5'te biri güvenliğe ayrılıyor" ifadelerini kullandı. 

'DEPREME KARŞI HERHANGİ BİR KAYNAK AKTARIMI YAPILMIYOR'
Sancar, çok önemli iki konunun olduğunu belirtti. Sancar, "Biri deprem meselesidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bütçesi ile ilgili gelişmeleri paylaşayım. Arkadaşlarımız Plan Bütçe Komisyonunda sürekli bunlarla ilgili konuşmalar yapıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bütçesinde depreme karşı tedbir almaya yönelik herhangi bir kaynak aktarımı yok. Kaynak ayrılması reddediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sadece 'rantsal dönüşüm bakanlığına' dönüşmüş durumdadır. Aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı doğanın talanının baş aktörü ya da iktidarın en önemlisi aracı konumundadır. Çevreyi, doğayı talan ediyorlar, kentleri talan ediyorlar. Depreme karşı herhangi bir kaynak aktarımı yapılmıyor. Oysa depremler bizim hayatımızı, yaşam hakkını doğrudan ilgilendiren bir konu alanı" dedi. 

Bir diğer konunun meslek örgütlerine yönelik baskılar olduğuna dikkat çeken Sancar, özellikle TMMOB ve Türk Tabipler Birliği'ne yönelik baskılara işaret etti. Sancar, tüm bu saldırıların ancak mücadele ile durdurulabileceğinin altını çizdi.