1 Mayıs 2024 Çarşamba

HDP heyeti Gazi Cemevi ile HDK'yi ziyaret etti

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu, Pazartesi günü yapacakları demokrasi yürüyüşü kapsamında Gazi Cemevi ile HDK Genel Merkezi'ni ziyaret etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu, "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü" sloganıyla Pazartesi günü Edirne ve Hakkari'den olmak üzere iki koldan Ankara'ya başlatacağı yürüyüş kapsamında Gazi Cemevi ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Merkezi'ni ziyaret etti. 

GAZİ CEMEVİ'NE ZİYARET YAPILDI
Gazi Cemevi'ne giden HDP heyeti, Cemevi yöneticileri tarafından karşılandı. Heyet, gerçekleştirecekleri yürüyüşe ve amaçlarına ilişkin bilgilendirmede bulundu. AKP'nin baskılarının tüm farklı inanç ve kimlikleri hedef aldığını belirten ilk olarak konuşan komisyon Eş Sözcüleri HDP Milletvekili Tülay Hatımoğlulları, ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı. Hatımoğlulları, AKP'nin iktidara gelirken güçlendirilmiş yerel yönetimlerden sıklıkla söz ettiğini ancak gelinen aşamada belediyeleri çalışamaz hale getiren, yerel yönetimleri ortadan kaldıran bir pozisyonda olduğunu kaydetti.

'EN BÜYÜK ZARARI ALEVİLER GÖRECEK'
Ardından söz alan HDP eski milletvekili olan Komisyon Eş Sözcüsü Turgut Öker, HDP'nin sokağa çıkmasını sadece bir yürüyüş olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyerek, "Bu tehlikeye karşı bir direnme hattı oluşacak mı oluşmayacak mı? 1980 öncesini yaşadık. Faşistler adam öldürüyordu ama biz de canımızı koruyorduk. Şimdiki koşullarda beklemenin canı koruyacak bir tarafı yok. Bilinmez bir geleceğe doğru gidiyoruz. Bu topraklarda çoluğumuz çocuğumuz yaşayacaksa bunun bedeli neyse bu bedeli ödemeye hazır olmamız gerekiyor. Bu süreç böyle devam ederse en büyük zararı görecek olanlar Alevilerdir. Alevi olarak kendimizi gizleme şansımız yok. Şeriatın ilan edildiği gün bin defa Alevi olduğumuzdan pişmanız, artık Sünni oluyoruz desek bile yedi ceddimizin onlardaki intikam duygularından dolayı kesilmekten kurtulamayız" diye konuştu. Öker, bu yürüyüşü bir Alevi olarak kendilerini korumanın ve farklı kesimlerle yan yana gelme platformu olarak gördüklerini belirterek, ortak mücadele ile siyasi dengelerin değişebileceğini anlattı.

HDK'DE ZİYARET EDİLDİ
Gazi Cemevi'nin ardından heyet, Halkların Demokratik Kongresi Genel Merkezini ziyaret etti. HDK üye, yönetici ve farklı halklar ile inançlardan kurum temsilcileri tarafından karşılanan heyet, daha sonra toplantıya geçti. Hatımoğlulları burada da benzer konuşmalar yaptı.

Daha sonra toplantıya katılan farklı inançtan ve halktan kurum temsilcileri, 15 Haziran'da gerçekleşecek yürüyüşe destek vereceklerini belirti.

Toplantı daha sonra basına kapalı bir şekilde devam etti.