20 Nisan 2024 Cumartesi

HDP heyeti çatışma bölgesinde incelemelerde bulundu

Bölgede yaşanan çatışma sonrası 'sokağa çıkma yasağı' ilan edilen Hazro'nun kırsal Çitlibahçe Mahallesi'ne giden heyet içerisinde yer alan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, sivil alanda yaşanan çatışma sırasında sivillerin yaşamının tehlikeye atıldığını ifade etti.
Diyarbakır'ın Hazro ilçesine bağlı kırsal Çitlibahçe Mahallesi'nde bu sabah erken saatlerde HPG'liler ile askerler arasında çatışma yaşandı. Sabah 04.00 sıralarında helikopter ve zırhlı araçlarla ablukaya alınan mahallenin yanı başında saat 05.00'dan saat 06.30 kadar çatışma yaşandı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, operasyonda 2 HPG'linin yaşamını yitirdiği kaydedildi.
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; operasyon öncesi valilik tarafından diğer birkaç yerleşim yeri ile birlikte 'sokağa çıkma yasağı' ilan edilen bölgeye giden HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun, Selçuk Mızraklı ve Musa Farisoğulları ile HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamçı'dan oluşan parti heyeti, incelemelerde bulundu.
 
HDP'Lİ HEYET ÇATIŞMA BÖLGESİNDE
 
Gazetecilerin de eşlik ettiği incelemelerde, yaşanan çatışmalar nedeniyle mahalledeki evlerin önündeki ağaçların ve tandırların bile zarar gördüğü görüldü.
 
Operasyon öncesi SİHA'ların havada dolaştığı köylerinin çevresindeki tepelere sabaha karşı helikopterler ile askerlerin indirildiğini, köyün alt kesiminde ise zırhlı araçların konumlandırıldığı aktaran köylüler, bölgenin yine helikopterler tarafından yoğun ateş altına alındığını anlattı. Çatışmayı korku içerisinde evlerinin penceresinden izlediklerini dile getiren köylüler, operasyon sırasında askerlerin sık sık 'sokağa çıkma yasağı var' şeklinde anonslar yaptığını belirtti. Aktarılan bilgilere göre, çatışma bölgesine yakın bulunan iki eve baskın yapılarak içeride aramada yapılmış.
 
'CAN GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEYE ATILDI'
 
Güvenlik nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir mahalle sakini, yaşananları şu sözlerle anlattı: "Sabah saatlerinde helikopter sesiyle uyandık. Yarım saat sonra köyün alt tarafında yaklaşık 5 helikopter taramaya başladı. Ondan sonra da panzerler ile taramaya başladılar. Köyün alt ve üst tarafına da helikopterler ile askerler indirildi. Korku içerisinde çatışmayı izledik. Can güvenliğimiz tehlikeye atıldı. O saatlerde bahçemizdeydik. Şans eseri kimseye bir şey olmadı."
 
EVLERDE KURŞUN İZLERİ
 
Köy sakinlerinin anlatımlarının yanı sıra bölgenin şiddetli bir çatışmaya sahne olduğunu, bazı evlere isabet eden kurşun izleri, köyün yanı başındaki kayalıklarda rastlanılan kan izleri ve yerdeki mermi kovanlarından anlamak mümkün. Öyle ki köyün alt kısmındaki arazide sıkılan kurşunlardan küçük çaplı yangın da çıkmış.
 
Operasyonun saat 10.00 sıralarında askerlerin yine helikopterler ve zırhlı araçlarla mahalleden çekilmesiyle son bulduğunu anlatan köylüler, herhangi bir cenaze ise görmediklerini dile getirdi.
 
'SİVİLLERİN YAŞAMI TEHLİKEYE ATILMIŞ'
 
Yaptıkları inceleme sonrası tanık oldukları duruma dair kısa bir açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, "Köydeki sivillerin yaşamı tehlikeye atılmış. Öyle ki evlerin önünde bulunan ağaç ve tandırlar da hedef alınmış. Yaklaşık 6-7 saat süren çatışma nedeniyle köylülerin korku ve gerginlik içerisinde olduğunu gördük" diye konuştu.