28 Mart 2024 Perşembe

HDP: Hayat cezaevine sığmaz

İnfaz yasa tasarısı Meclis gündeminde. Açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Hayat cezaevine sığmaz ve hukukun üstünlüğü herkes için uygulanmalıdır" diyerek, hukuksuzluğa son verilmesini, düzenlemenin tüm tutsakları kapsayacak şekilde değiştirilmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grubu, infaz yasa tasarısına ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. HDP milletvekilleri basın açıklamasına tutuklu siyasetçiler, gazeteciler ve hasta tutsakların fotoğraflarını taşıdı.

Açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Korona günlerinde, yaşam hakkının herkes için büyük bir risk altında olduğu günlerde, bu yasa cezaevleri tarihinin en fazla doluluk olduğu dönemde Meclis gündemine geliyor" dedi.

'HAYAT CEZAEVİNE SIĞMAZ'
Beştaş, "Evde kal" çağrılarını desteklediklerini ancak "cezaevinde kal" sloganını asla kabul etmeyeceklerini ifade ederek, "Hayat cezaevine sığmaz diyoruz. Çünkü cezaevlerinde 50-60 kişi bir arada ve hiçbir tedbir olmadan yaşamak zorunda bırakılıyor. Hayat cezaevine sığmaz ve hukukun üstünlüğü herkes için uygulanmalıdır. Düşman hukuk değil, insancıl hukuk istiyoruz. İnsancıl hukuk herkes için eşit olmasını emreder" diye belirtti.

AKP'nin kendisine muhalif olanları "rehin" siyasetiyle hapishanelerde tutmaya devam ettiğini belirten Beştaş, şöyl devam etti: "Karşımızdaki güç AKP ve ortağı, 'siyasi tutuklu yok' diyor. Bu bir rehine politikasıdır ve bugün dünya büyük bir felaketle karşı karşıyayken afet, salgın mücbir sebep varken, bu rehine politikasına devam etmek katliam politikasında ısrar etmektir. Şu anda içerideki tutuklu ve hükümlüler iki şekilde rehinler. Bir AKP siyasetinin rehineleri durumundalar bir de Covid-19'un rehineleri durumundalar. İkisine karşı da bu haksızlığı kabul edemeyiz."

'AKP-MHP'NİN ÖZEL AFFI'
İnfaz düzenlemesinin özel af niteliği taşıdığını belirten Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anayasanın 10'uncu maddesi, TCK'nin 35'inci maddesi, İçtüzüğün ilgili hükümleri gereğine göre, özel af yasasının kabul edilme oranı bellidir. Halka söylüyorum: 360 oyla bu yasayı kabul edebilirler. 360 oyun altında kimseye özel affı hiçbir iktidar ya da küçük ortaklarıyla getiremez. Bu özel aftır ve bu özel afla kendi yandaşlarını, kendilerine muhalif olmayanları cezaevinden çıkarmaya çalışıyorlar. Bu hazırlık yıllardır yapılıyor. Uzun süredir AKP'nin istediği, MHP'nin kabul ettiği bir taslağın, fırsattan faydalanarak önümüze getirilmesidir.

'KATİLLER SERBEST KALACAK, SİYASETÇİ VE GAZETECİLER TUTUKLU'
Düzenlemeyle birçok katliam failinin serbest kalacağını, ancak siyasetçi ve gazetecilerin hapishanelerde tutulmaya devam edeceğini söyleyen Beştaş, şu bilgileri verdi: "İnfaz paketinde 53'üncü maddeye son dakika yapılan eklemelerle izinli sayılacak kişiler arasına cinsel suçlar ve kasten öldürmeden mahkum olanlar da eklendi ve infaz süreleri düşürüldü. Bu çok önemli bir şey. Şu anda korona salgını sebebiyle evde aile içi şiddete maruz kalan, binlerce kadını döven, katleden, tecavüz eden saldırganlar hiçbir tedbir alınmadan tekrar aynı eve gönderilecek. İşte bu konuda biz Münevver Karabulut'u hatırlatmak istiyoruz. Faili Cem Garipoğlu intihar etmemiş olsaydı, bu durumda o da izinli olacaktı ve evine gidecekti."

Düzenlemenin kapsamının genişletilmesi gerektiğini yineleyen Beştaş, "Bu özel affın 360 oranıyla, vekil sayısıyla kabul edilebilir. 'Terörist' dedikleri bizleriz, bu konuda muhalefet edenlerdir. AKP'ye muhalif olanların terörist ilan edildiği, dünya tarihinde en fazla mahkeme kararıyla terörist sayısının olduğu Türkiye'de tablo giderek ağırlaşıyor."

'SAĞLIKTA ŞİDDET YASASININ ÇIKMASI İÇİN HAZIRIZ'
Beştaş, dün Sağlıkta Şiddet Yasasıyla ilgili Meclis’te bir tartışma yaşandığını hatırlatarak, "Biz HDP olarak dün de çağrımızı yaptık, Sağlıkta Şiddet Yasasının çıkması için biz hazırız. Getirsinler hemen Sağlık Komisyonu’na orada yapıcı bir muhalefetle sağlık emekçilerimizi koruyacak bir yasaysa biz de katkı sunmaya hazırız. Sağlık Komisyonu'nu ısrarla toplantıya çağırmamıza rağmen bugüne kadar toplanmadı. Bunu da kamuoyunun bilgi ve takdirine sunuyoruz" dedi.