26 Nisan 2024 Cuma

HDP Halfeti'deki işkenceyi Meclis'e taşıdı

HDP'li Ebru Günay, Halfeti'de kadın ve çocukların da aralarında olduğu 51 kişiye yönelik gözaltında işkenceye dair Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebru Günay, Urfa'nın Halfeti ilçesinde 18 Mayıs günü yaşanan çatışmanın ardından Bozova ve Halfeti'ye bağlı mahallelerde aralarında kadınlarında olduğu 51 kişinin gözaltında maruz kaldığı işkenceyi Meclis'e taşıdı. Ebru, konuyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
 
Önergede Urfa Barosu tarafından bir heyet oluşturulduğu ve bu heyetin gözaltındaki 51 kişiye yönelik işkenceyi raporlaştırdığı belirtilerek, "Adliyeye çıkarılacakları son güne kadar işkence gördüklerini kaydeden kadınlar, polislerin kendilerine toplu tecavüz tehdidinde bulunduğunu, kendilerine işkence yapıldığını ve cinsel organlarına elektrik verildiğini, küfürler edilerek taciz edildiklerini, polislerin kendilerini darp ettiklerini, hatta bir kadının kulağını tekmelediklerini ve kulağından kan aktığını belirtmişlerdir. Kadınlar gözaltında kaldıkları süre boyunca diğer kişilerin de beyanlarında geçen arşiv odasına çıkarılıp aynı işkencelere maruz kaldıklarını ifade etmişlerdir" denildi.
 
Önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
"Kamuoyuna yansıyan bu işkence ve kötü muamele iddialarının incelenmesi, Şanlıurfa TEM Şube'de ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yerinde inceleme yapılması, mağdurlarla görüşülmesi ve gerekli raporların hazırlanması, görevi kötüye kullanan güvenlik personelleri hakkında gerekli soruşturmaların yapılması amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kurulması elzemdir."