2 Mayıs 2024 Perşembe

HDP: Halepçe ve Beyazıt katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız

Halepçe ve Beyazıt katliamlarının yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan HDP, "Halepçe'de ve Beyazıt'ta kaybettiklerimizin anısına sadakatin gereği olarak özgür bir gelecek ve dünya yaratma borcumuz var. Bunu gerçekleştirinceye kadar mücadeleyi sürdüreceğiz" diye belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Halepçe ve Beyazıt katliamlarının yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "16 Mart 1988'de Saddam rejimi tarafından gerçekleştirilen Halepçe katliamının üzerinden 32 yıl geçti. İnsanlık ailesinin 'soykırım' olarak hatırlayacağı, 5 bin Kürt'ün katledildiği ve hafızalara annelerin evlatları üzerine cansız bedenleriyle kapaklandığı fotoğraflarla kazınan Halepçe katliamını unutmayacağız. Kürt çocuklarının 'Dayê bêhna sêvan tê / Anne elma kokusu alıyorum' feryatlarını unutmayacağız. Halepçe katliamının müsebbibi Saddam rejimi olsa da rejime Kürtler üzerinde denemesi için kimyasal silah verenleri unutmayacağız. Halepçe katliamını görmezden gelenleri unutmayacağız" diye belirtildi.

Hiçbir katliam haklı olanı, meşru olanı yok edemediği, Halepçe katliamı da Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini bitiremediği vurgulanan açıklamada, "Bu tarihi hakikatten ders almayanlar, benzer bir şekilde bugün Afrin'de, Girê Spî'de, Serêkaniyê'de sivil halka saldırıyor. Aynı yanlışı yapanları bu hakikat üzerinden uyarıyoruz; siz de tarihin akışını değiştiremeyecek, halkların özgürlük mücadelesini engelleyemeyeceksiniz" diye kaydedildi.

16 Mart 1978'de İstanbul Üniversitesi'nde kontrgerilla tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda 7 öğrencinin hayatını kaybettiği Beyazıt katliamının da yıl dönümü olduğu hatırlatılan açıklamada, "Yıllarca süren hukuk mücadelelerine rağmen bu dosya kapatıldı. 16 Mart Beyazıt katliamı da Türkiye'de işlenen onca cinayet gibi karanlıkta bırakıldı, faili meçhul oldu. Ama yaşamını yitirenler ve onların onurlu mücadelesi hiç unutulmadı. Tarih katledenleri değil bu onurlu mücadeleyi yazdı. Katledenlerse halkların hafızasında kara, silik birer leke olarak kaldı" denildi.

Bütün bu katliamlara rağmen hak ve özgürlük mücadelesini kararlılıkla sürdüren halkları ve toplumsal kesimleri selamladığını ifade eden HDP Merkez Yürütme Kurulu, "Halepçe'de ve Beyazıt'ta kaybettiklerimizin anısına sadakatin gereği olarak özgür bir gelecek ve dünya yaratma borcumuz var. Bunu gerçekleştirinceye kadar mücadeleyi sürdüreceğiz" diye belirtti.