19 Mayıs 2024 Pazar

HDP: Güven ve Demirtaş'la birlikte tüm siyasi rehineler serbest bırakılsın

HDP, açlık grevinde bulunan partili milletvekili Leyla Güven ve AİHM'in tutukluluk haline son verilmesi kararı verdiği Selahattin Demirtaş için çok sayıda kentte basın açıklamaları yaptı. Yapılan açıklamalarda başta Güven ile Demirtaş olmak üzere tutuklu bulunan tüm siyasilerin serbest bırakılması istendi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), tecride karşı başlattığı açlık grevi eyleminin 16. gününde olan Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) "tutukluluk haline son verilmesi" kararı verdiği Selahattin Demirtaş için Ankara, Van, Adana, Mersin, Hatay, Muş, Hakkari, İzmir, Bitlis başta olmak üzere çok sayıda kentte basın açıklamaları yaptı. Açıklamalara, milletvekillerinin yanı sıra demokratik kitle örgütü temsilcileri destek verdi. 
 
ANKARA
 
HDP Ankara İl binası önünde yapılan açıklamaya katılan Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, "Bizler Demirtaş ve diğer tüm tutuklu bulunan arkadaşlarımızın siyasi rehine olduğunu çok iyi biliyoruz. Eğer Türkiye AİHM'nin kurucu üyesi ise Demirtaş başta olmak üzere diğer tüm siyasi rehine arkadaşlarımızı serbest bırakmalıdır. Bundan korkmanın ve bunu ertelemenin bir anlamı yoktur" diye konuştu.
 
AİHM'in kararının hapishanede bulunan tüm tutuklu milletvekilleri için emsal karar niteliğinde olduğunu söyleyen HDP Ankara İl Eşbaşkanı Hüseyin Gevher Gevher de "Yargının biran evvel başta Leyla Güven ve Selahattin Demirtaş olmak üzere, milyonların iradesi olan ve cezaevlerinde  rehin alınan bütün tutsak vekillerimizi ve seçilmişlerimizi serbest bırakması gerektirmektedir. Tutsak vekillerimiz serbest bırakılmadığı sürece bizler alanda olmaya devam edeceğiz" dedi.
 
DİYARBAKIR
 
Diyarbakır'daki basın açıklaması HDP Diyarbakır il binası önünde gerçekleşti. HDP Diyarbakır milletvekilleri Musa Farisoğlulları, Dersim Dağ ve Remziye Tosun'un katıldığı basın açıklamasını HDP İl yöneticisi Ramazan Kaval okudu. AİHM'in Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması yönünde bir karar verdiğini hatırlatan Kaval, bu kararın Demirtaş'ın siyasi saikler ile tutuklandığını ortaya çıkardığını söyledi. Bu durumun sadece Demirtaş ile sınırlı olmadığını belirten Kaval, "HDP'li milletvekilleri ve belediye eş başkanlarının siyasi bir rehine olduğu uluslararası bir mahkemenin verdiği bu karar ile tescillenmiştir" dedi.
 
AİHM'in Demirtaş hakkında verdiği karar, cezaevlerindeki bütün tutsak milletvekilleri için emsal niteliğinde olduğunu belirten Kaval, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "karar bizi bağlamaz" açıklamasına tepki gösterdi. Bu tutumun Türkiye'nin hem Avrupa Konseyi hem de AİHM nezdindeki yerini siyaseten sarsacak nitelikte olduğunu belirten Kaval, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
"AİHM kararının derhal uygulanması, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası gereğidir ve toplum vicdanı da kararın yerine getirilmesini beklemektedir. Kimsenin yargıya müdahale etme gücü olmamalıdır. Demokratik siyaset temsilcilerine rehine hukukunun uygulanması toplumu germekte, siyasi ve toplumsal krizi de her geçen daha fazla derinleştirmektedir. Bu hukuk dışı uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. Yargının bir an evvel Anayasa'nın ve AİHM kararının gereğini yerine getirerek, başta Sayın Demirtaş olmak üzere milyonların iradesi olan ve hukuksuzca cezaevlerinde rehin alınan bütün tutsak milletvekillerimizi ve seçilmişleri serbest bırakması gerekmektedir."
 
DERSİM
 
HDP Dersim İl Örgütü, AİHM'in Demirtaş kararına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya HDP üyeler, ilçe başkanları, HDP Batman Milletvekili Mehmet Tiryaki katıldı.
 
Açıklamayı okuyan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Hıdır Çiçek, "HDP'li milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının siyasi bir rehin olduğu tescillenmiştir. Muhalefetin liderlerinden olan Demirtaş ve diğer seçilmişlere özellikle sert davranıldığına değinilmiştir. AİHM'e göre tehdit altında olan sadece Sayın Demirtaş'ın hak ve özgürlükleri değil tüm demokratik sistemin kendisidir. AİHM'in kararı tüm tutsak milletvekilleri için emsal niteliğindedir" ifadelerini kullandı.
 
"AİHM kararını açıkladıktan sonra AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın karar bizi bağlamaz açıklaması Türkiye'nin hem Avrupa Konseyi hem De Türkiye nezdindeki yerini sarsacak niteliktedir" diyen Çiçek, şu çağrıyı yaptı: "Başta sayın Demirtaş olmak üzere milyonların iradesi olan ve hukuksuzca cezaevinde rehin alınan bütün tutsak milletvekillerimizin ve seçilmişlerimizin serbest bırakılması gerekmektedir."
 
Eylemde konuşan HDP Batman Milletvekili Mehmet Tiryaki ise "Mahkeme kararlarının uygulanmayacağını düşünen bir toplumun ülkede adalet duygusuna olan inancı yok demektir. Saraydaki zat, 1997'de 1999'da ve 2002'de konuşmaları nedeniyle cezalandırıldığında AİHM'e başvurmuştu. Çözümü AİHM'de arayan zat, bugün bu kararlar bizi bağlamaz diyor. Biz bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bizim açımızdan mahkeme kararının uygulanmaması söz konusu değil. Bu açıklamaları yapmamızın bir tek nedeni var; mahkeme kararının derhal uygulanmasıdır. Bunun dışında hiçbir yol yoktur. AİHM kararları doğrultusunda sevgili eş genel başkanımız Selahattin Demirtaş serbest bırakılmalıdır" dedi.