7 Mayıs 2024 Salı

HDP gözaltında kaybedilen Er'in akıbetini Soylu'ya sordu

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 1995'te Hakkari'de gözaltına alınarak kaybedilen Hacı Ahmet Er'in akıbetini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'la sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, özellikle 1990'lı yıllarda devlet politikası olarak yoğun bir şekilde kullanılan gözaltında kaybetme politikasını Meclis gündemine taşıdı. 

Güzel, 15 Ağustos 1995'te Hakkari'nin Çukurca ilçesi Kavşak köyünde askerler tarafından gözaltına alınarak kaybedilen Hacı Ahmet Er'in akıbetini İçişleri Bakın Süleyman Soylu'ya sordu.

1990'lı yıllarda binlerce insanın gözaltında kaybedildiğini hatırlatan Güzel, evlerinden, iş yerlerinden çıkarken, sokakta yürürken, seyahat ederken gözaltına alınan insanlardan bir daha haber alınamadığını ve yıllardır ailelerinin bulunmaları için mücadele ettiğini söyledi.

Güzel, Cumartesi Anneleri'nin, 27 Mayıs 1995'ten beri Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yaptığını, Diyarbakır'da ise kayıp yakınları ve İHD'nin eylemlerini sürdüğünü hatırlattı.

Geçtiğimiz hafta yapılan eylemde gözaltına kaybedilen Hacı Ahmet Er'in akıbetinin sorulduğunu kaydeden Güzel, "Çukurca'nın Kurudere köyünde ikamet eden Er ailesinin anlatımlarına göre köylerinde çatışma çıkmasının ardından askerler tarafından köyün boşaltılması emri gelir ve Hacı Ahmet Er'in oğlu Adnan Er katır bulabilmek için Kavşak köyüne gider. İki köy arasında silah seslerinin duyulması sonucu Hacı Ahmet Er ve kardeşi Hacı Mirat Er, Adnan Er'i bulmaya gider. Bu esnada iki kardeş gözaltına alınır ve Işıklı Köyü Karakoluna götürülür. Ağır işkenceler sonrası kardeş Hacı Mirat Er serbest bırakılırken Hacı Ahmet Er bırakılmaz. Ailenin Hacı Ahmet Er'in nerede olduğuna dair açtığı davalar sonuçsuz kalır. Hacı Ahmet Er'in akıbeti hala bilinmiyor" dedi. 

HDP Milletvekili Güzel, Bakan Soylu'nu şu soruları yanıtlamasını istedi:
-Türkiye, Birleşmiş Milletler'in insan hakları çerçevesinde oluşturduğu "Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme"yi neden imzalamamaktadır?

-Yaklaşık 17 bin kişinin zorla kaybettirildiği Türkiye'de kaybedilenlerin akıbetinin açığa çıkarılması için neden adımlar atılmamaktadır? Bu kişilerin bulunması için şimdiye kadar yapılan çalışmalar nelerdir?

-Hacı Ahmet Er'e ne olmuştur? Kardeşi serbest bırakılırken kendisinin serbest bırakılmamasının karakol kayıtlarında var olan gerekçesi nedir?

-Hacı Ahmet Er'in bulunması için Çukurca Karakolu ve Işıklar Köyü Karakolunda bulunan resmi kayıtlara ve arşiv kayıtlarına bakılmış mıdır? 1995 yılında bu karakollarda görevli olan ve Er'i gözaltına alan askerlerin ifadelerine başvurulmuş mudur?"