19 Mayıs 2024 Pazar

HDP gözaltında işkenceyi Meclis gündemine taşıdı

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, gözaltında yaşanan işkenceyi Meclis'e taşıdı. Taşdemir, Adalet Bakanı Gül'e, bu konuda bir soruşturma yapılıp yapılmadığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir gözaltında yaşanan, darp, çıplak arama, taciz, tecavüz ve benzeri işkence yöntemlerinin ülkede gündelik hale geldiğine dikkat çekti ve konu hakkında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

HDP Gençlik Meclisi'ne yönelik operasyonda gözaltına alınan 36 kişinin 6 gün boyunca İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde işkenceye maruz kaldığını hatırlatan Taşdemir, özellikle kadınlara yönelik çıplak arama ve taciz uygulandığını, tecavüzle tehdit edildiklerini kaydetti. 

Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu'nun 2019 yılına ilişkin raporu hatırlatan Taşdemir, şu bilgileri paylaştı: "1 Ocak ile 25 Kasım 2019 arasında 5 kadınına cinsel saldırı gerçekleştirilmiş yine 26 kadın da cinsel tacize maruz bırakılmıştır. Gözaltı süreçlerinde çıplak arama, sözlü ya da fiziksel cinsel taciz ve hatta bazı tecavüz olaylarının 90'lı yılları aratmayacak şekilde gerçekleştiğine dikkat çeken rapor, durumun vahametini bir kez daha açığa çıkarmıştır."

HDP Ağrı Milletvekili Taşdemir, Adalet Bakanı Gül'ün şu soruları yanıtlamasını istedi:

- Son süreçte Urfa, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilde gözaltında yoğun işkence ve cinsel saldırı gerçekleştiğine dair çok sayıda beyan ve rapor söz konudur. Bakanlık olarak bu yönlü kapsamlı bir soruşturmanız olmuş mudur?

-Özellikle 2019 yılında gözaltına alınan kadınların darp ve işkencenin yanı sıra çıplak arama dayatması, taciz ve tecavüzle tehdit etme gibi uygulamalara maruz bırakıldığına dair çok sayıda beyan söz konusudur. Gözaltında kadınlara dönük bu uygulamalar hakkında bakanlık olarak herhangi soruşturmanız olmuş mudur?

-OHAL'ın ilan edildiği 21 Temmuz 2016 ile Kasım 2019 tarihleri arasında gözaltında darp, işkence ve cinsel saldırı gerçekleştiğine dair yapılan şikâyet başvurusu sayısı kaçtır?

-21 Temmuz 2016 ile Kasım 2019 tarihleri arasında gözaltında işkence, taciz ve kötü muamele yaptığı iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan kolluk gücü sayısı kaçtır?"