27 Nisan 2024 Cumartesi

HDP Gençlik Meclisleri: Irkçılık kol geziyorsa arkasında devlet vardır

Ankara'da Kürtçe müzik dinlediği için öldürülen Barış Çakan için açıklama yapan HDP Gençlik Meclisi üyeleri, "Hükümet bütün güçlerini Kürt gençlerinin katledilmesi için seferber etmiş durumda" diyerek AKP'nin ırkçı politikalardan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, Ankara'da Kürtçe müzik dinlediği gerekçesiyle öldürülen Barış Çakan için Kadıköy ilçe binasının önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Ez kurdim ji ber zidane se e hatim qetilkirin" pankartının açıldığı açıklama da sık sık "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı. Açıklamada "Kürt dile bir ulusun varlığıdır", "Faşizm zulmüne artık yeter" dövizleri taşındı. Açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut ve çok sayıda kişi katıldı.

'IRKÇILIK KOL GEZİYORSA ARKASINDA DEVLET VARDIR'
Burada ilk olarak söz alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, kendilerini sosyal mesafe konusunda uyaran polislere seslenerek, kurallara önce devlet görevlilerinin uyması gerektiğini belirtti. ABD'de devam eden eylemleri hatırlatan Piroğlu, insanların ırkçılığı politika haline getiren devlet politikalarına karşı çıktığını söyledi. "Bir ülkede ırkçılık kol geziyorsa bunun arkasında devlet vardır" diyen Piroğlu, yoksulların kendilerine dayatılan açlık ve ırkçılığı kabul etmediklerini ifade etti. Aynı şeyin bu ülke topraklarında da yaşandığını dile getiren Piroğlu, "Ankara'da bir genç sadece Kürtçe şarkı dinlediği için öldürüldü. Biz biliyoruz ki Kürtlere karşı saldırganlığın arkasında halka dayattığı açlığı gizleme politikaları vardır. Biz ne kayyımlar ne zulüm ile diz çöktük. Bundan sonra da çökmeyeceğiz. Bu ülkede özgürlüğü emeği savunmak için sokakta olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Ardından grup adına açıklamayı Kürtçe olarak okuyan HDP Gençlik Meclisi üyesi Cesur Yılmaz, "AKP MHP ırkçı ve faşist politikalarını Kürt halkının dili üzerinden düşmanca sürdürüyor" diyerek iktidarın siyasetini Kürt halkını yok etmek üzere kurduğunu dile getirdi. Irkçılığın suç olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Irkçı gruplar daha önce de Sakarya'da Kürtçe konuştukları için baba ve oğluna saldırmışlardı. Baba yaşamını yitirilen oğlu ağır yaralanmıştı. Şimdi de Ankara'da Barış Çakan Kürtçe müzik dinlediği için katledildi. Hükümet bütün güçlerini Kürt gençlerinin katledilmesi için seferber etmiş durumda" dedi.

AKP'nin ırkçı politikalarını ülkenin her yerine yaymış durumda olduğunu aktaran Yılmaz, bu politikaların sonuç getirmeyeceğini ve bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini aktardı. 

Açıklama sloganlar ile son buldu.