28 Mart 2024 Perşembe

HDP Gençlik Meclisi: İktidar gençlere geleceksizlik ve ümitsizlik dayatıyor

HDP Gençlik Meclisi güncel gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, pandemi döneminde milyonlarca gencin eğitim hakkının gaspedildiğini hatırlattı. Açıklamada, "İktidar her alanda gençleri açlık ve işsizlikle terbiye etmeye çalışmaktadır" denildi.

HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Betül Ünsal, Gençlik Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Metin Yılmaz, HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, partilerinin il binasında açıklama yaparak, iktidarın gençlere uyguladığı politikaları değerlendirdi.

Gençlik Meclisi adına konuşan Metin Yılmaz, pandemi sürecinde milyonlarca gencin eğitim hakkının gaspedildiğini vurgulayarak, iktidarın gençlere işsizlik ve yoksulluk dayattığına dikkat çekti. 

Hükümetin başarı hikayeleri yaratmaya çalıştığını söyleyen Yılmaz "AKP-MHP faşist iktidarı salgın sürecini, 'Allah'ın lütfuna' çevirerek, fırsata dönüştürme gayesindedir. İktidar hem durumu kazanıma dönüştürmeye çalışırken hem de salgın gerekçesiyle yaşanan toplumsal krizi öteleme, ülkedeki muhalefeti bastırma, faşizmi kurumsallaştırma adımları atmaktadır. Tam da bu nedenle salgın gerekçesiyle çıkarılan İnfaz Yasasıyla yandaşlar, çeteler, tecavüzcüler ve kadın katilleri serbest bırakılırken; iktidar gibi düşünmeyen herkesi hedef haline getirecek adımlar atılmış, binlerce insan virüsün kol gezdiği cezaevlerinde ölüme mahkum edilmiştir. Hatta birkaç gün önce kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın öncüler faşist AKP-MHP iktidarı tarafından hukuksuzca bayram günü tutuklanmıştır" diye konuştu. 

'MİLYONLARCA ÖĞRENCİNİN EĞİTİM HAKKINI GASP EDİLDİ'
Gençlerin de iktidarın izlediği politikalardan olumsuz etkilendiğini kaydeden Yılmaz şunları söyledi:

"Saray rejimi 20 yıllık iktidarı boyunca gençleri sindirmeye, vasıfsız kılmaya, a-politize etmeye çalışmıştır. Her geçen yıl artan faşizmin hedefinde toplumun en dinamik gücü olan gençler yer almaktadır. Gençlere geleceksizlik, umutsuzluk dayatılmaktadır. 

"Pandemi sürecinde eğitime ara verilmiştir, uzaktan eğitim sistemine geçilmiştir. Milyonlarca öğrencinin hayatını etkileyen bu karar yine iktidarın tek başına aldığı ve başarısızlıkla sonuçlanan bir karar olmuştur. Alt yapı sorunları çözülmeden uzaktan eğitim sürecine geçilmesiyle milyonlarca gencin eğitim hakkı gasp edilmiştir. Bu sisteme giriş yapabilmek için internet ve bilgisayar gerekmektedir. Fakat milyonlarca öğrenci bu imkanlardan yoksundur ve sisteme giriş yapamamaktadır. Özellikle Kürdistan'da bulunan milyonlarca öğrencinin sisteme hiç giriş yapmadığı tespit edilmiştir. Kırsal kesimlerde mevcut teknolojik imkansızlıklardan kaynaklı sisteme giriş yapamayan binlerce öğrenci bulunmaktadır ve bu öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesine yönelik yapılan tek bir çalışma dahi bulunmamaktadır.

'ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 63'Ü İNTERNETE ERİŞEMİYOR'
"Aynı sorunlar milyonlarca üniversite öğrencisini de mağdur etmiştir. Yapılan araştırmalara göre lisans öğrencilerinin yüzde 63'ünün evinde internet bağlantısı bulunmamaktadır. Ayrıca öğrencilerin üçte birinin bilgisayar veya tableti yoktur. Araştırmaya katılan öğrencilerin dörtte biri internetlerinin veya bilgisayar/tablet vb. olmaması nedeniyle eğitimlerini sürdüremediklerini ifade etmişlerdir.

"İktidar, gençlere bu imkanları sağlamak yerine işsizliği ve yoksulluğu dayatmaktadır. Üniversitelerdeki uygulamalı derslerin mevcut sistem ile aktarılamaması, yine teorik derslerin çok fazla ödevlere boğulması aslında bu sistemin ne kadar verimsiz ve özensiz olduğunu göstermektedir. 

"Milyonlarca gencin hayatını etkileyecek olan sınav tarihlerinin sürekli değiştirilmesi gençlerin psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir. Ekonomik kaygılardan kaynaklı yaklaşık 2,5 milyon öğrencinin hayatını, birkaç turizm işletmesi ve sermayedarlara peşkeş çekmek iktidarın gençlere yönelik politikasının gerçek görüntüsüdür."

Türkiye'de her üç gençten birinin işsiz olduğunu söyleyen Yılmaz, pandemi süreci ile beraber bu oranın neredeyse iki katına çıkacağının tahmin edildiğini belirtti. Milyonlarca gencin ise açlık sınırının altında, güvencesiz ve sağlıksız koşullarda çalıştığını söyleyen Yılmaz, "Bu güvencesiz ve sağlıksız koşullarda çalışmak zorunda kalıp iş cinayetlerine kurban giden kişilerin çoğunluğunu gençler oluşturmaktadır. 2020 yılı işsizlik rakamlarına bakıldığında üniversite mezunu gençlik işsizlik oranı yüzde 32'dir. Sadece bu veri bile eğitim sisteminin çarpıklığı ve gençlerin yoksulluğa mahkum edildiğini göstermektedir. Kayyım atanan birçok belediye daha önce gençlere verilen bursları faiziyle geri istemeye başlamıştır. İktidar her alanda gençleri açlık ve işsizlikle terbiye etmeye çalışmaktadır" dedi.

'AKP VE MHP REJİMİ GENÇLER İÇİN VİRÜSTEN DAHA TEHLİKELİ'
Bu süreçte iktidarın HDP Gençlik Meclisi'ne yönelik saldırısının devam ettiğine vurgu yapan Yılmaz, "Bu süreçte sırf düşüncelerini sosyal medya üzerinden ifade ettikleri için 433 kişi gözaltına alınmıştır ve bunların çoğunluğunu gençler oluşturmaktadır" dedi. Yılmaz şöyle konuştu:

"Salgın boyunca Van'da 60, İstanbul'da 47, Muş'ta 4, Ağrı'da 1 HDP Gençlik meclisi üyesi gözaltına alınmıştır. HDP MYK üyesi ve HDP Gençlik Meclisi Yürütme üyesi Büşra Kuyun, Van'da polis olduğunu iddia eden kişiler tarafında kaçırılmış ve tehdit edilmiştir. Bu süreçte çıkarılan ayrımcı İnfaz Yasası ile siyasi mahpuslar cezaevlerinde ölüme mahkum edilmiştir. Cezaevlerinde kalamayacak durumda olan çok sayıda genç hasta mahpus bulunmaktadır. 20 yaşında kanser ve KOAH hastası olan Berfin Doğan, bu hasta mahpuslardan sadece biridir. Muhalif gençlere ve özellikle de HDP Gençlik Meclislerine dönük bu yönlü kindar saldırıların kabul edilebilir bir tarafı yoktur.

"Saray rejimi bu süreçte halkın sağlığını düşünmek yerine kendi iktidarını ve faşist politikalarını kalıcı hale getirmeye çabalamaktadır. Başta gençler olmak üzere tüm toplumun sağlığını ve geleceğini hiçe saymaktadır. AKP-MHP faşist bloğu gençler ve toplum için virüsten daha tehlikeli bir konuma gelmiştir. Bizler için asıl virüs bu zihniyetin ta kendisidir. Yıllardır toplumu ve gençleri zehirleyen bu anlayış, açlığın, yoksulluğun, asimilasyonun, yozlaştırmanın asıl kaynağıdır. Bizler, toplumu asıl virüs olan bu zihniyetten arındırmak için örgütlü mücadelemizi yükselterek devam ettireceğimizi bir kez daha vurguluyoruz."

'İKTİDAR SINIFTA KALDI'
HDP Milletvekili Dersim Dağ ise, 2020 yılının "İktidar Karnesi"ni paylaştı. Dağ, iktidarın eğitim, kadın, toplumsal eşitlik, demokrasi, hukuk, adalet toplumsal dayanışma, sendikal hak ve özgürlüklere yaklaşım, ekonomi ve insani değerlere saygı derslerinden "0" aldığını, irade gaspı, yolsuzluk, kadına yönelik şiddet, polis şiddeti derslerinden ise "100" puan aldığını belirtti. Dağ, AKP iktidarının bu yıl yine sınıfta kaldığını söyledi.