19 Mayıs 2024 Pazar

HDP, Esin Kavuk'tan zorla DNA örneği alınmak istenmesini Meclis'e taşıdı

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, tutuklu Esin Kavuk'tan zorla DNA örneği alınmak istenmesini Meclis gündemine taşıdı.

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük başlattığı işgal saldırılarına karşı sosyal medya paylaşımlarında "Savaşa hayır" dediği için 11 Ekim'de "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklanan Esin Kavruk tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Hapishanesi'nde keyfi ve hukuksuz uygulamalara maruz bırakıldı.

Esin Kavruk'un yaklaşık iki hafta önce hapishanedeki gardiyanlar tarafından iç beden muayenesi ve DNA örneği alınması gibi işlemler için Adli Tıp Kurumu'na götürüldüğü ancak Esin Kavruk'un, doktora bu işlemin yapılması için rızasının olmadığını dolayısıyla bunun hukuk dışı olduğunu belirtmesi üzerine bu işlemler yapılmadı. Bunun üzerine İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından, polislerin talebi ile Esin Kavruk'a iç beden muayenesi yapılmasına ve vücudundan kan veya benzeri biyolojik örneklerle saç, tükürük, tırnak gibi örnekler alınması için karar çıkarıldı.

Öte yandan, 19 Kasım'a kadar söz konusu işlemlerin yapılması için kendi isteğiyle Adlı Tıp Kurumu'na gitmeyi kabul etmezse Esin Kavuk'un polis zoruyla götürüleceği belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, tutuklu Esin Kavuk'tan zorla DNA örneği alınmak istenmesini Meclis gündemine taşıdı.

Gülüm, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. Gülüm, Bakan Gül'e şu soruları yanıtlamasını istedi:

-Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Esin Kavruk'a dayatılan iç beden muayenesi ve DNA örneği alınması gibi işlemler bilginiz dâhilinde mi yapılmaktadır?

-Hakkında hiçbir aleyhe delil olmadığı halde, tutuklandıktan sonra yeni soruşturmalar açılmış olan Esin Kavruk'a zorla beden muayenesi dayatılmaktadır. Yapılan bu kötü muameleye ilişkin herhangi bir soruşturma var mıdır? 

-Tutuklu Esin Kavruk'a iç beden muayenesi ve DNA örneği alınması gibi işlemlerinin dayatılmasındaki amaç tutuklunun aleyhine yeni durumlar yaratmak mıdır?

-Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Esin Kavruk'a rızası olmadan yapılmak istenen iç beden muayenesi ve DNA örneği alınması gibi hukuksuz işlemlerden vazgeçilmesi için Bakanlık olarak herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

-09 Ekim 2019'da Türkiye'nin Suriye'ye dönük başlattığı operasyon tarihinden itibaren savaşa karşı sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan veya tutuklanan kişi sayısı kaçtır?