19 Nisan 2024 Cuma

HDP Eş Genel Başkanları: Direnmenin adı HDP'dir

HDP'nin İstanbul'da düzenlediği 8. kuruluş yılı etkinliğinde konuşan HDP Eş Genel Başkanları, "Yaşamanın diğer adı direnmekse, direnmenin adı da HDP'dir. HDP'li olmaktır, HDP'de olmaktır" diye belirtildi.

HDP, 8. kuruluş yılını İstanbul'da bulunan Bostancı Gösteri Kültür Merkezi'nde kutladı.

Etkilikte konuşan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, iktidarın tüm saldırılarına karşı mücadeleden bir adım dahi geri adım atmayacaklarını söyledi. HDP'nin demokrasinin kalesi olduğunun altını çizen Eşbaşkanlar, iktidara seslendi ve şöyle devam etti: "HDP'yi bitiremeyeceksiniz. Güneşi asla ama asla karartamayacaksınız!"

Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, tutuklu eski Eş Genel Başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş şahsında tüm tutsak siyasetçilere selam yolladı. Tüm saldırılara rağmen umut oldukça HDP'nin var olacağını ve HDP var oldukça tarihin değişeceğine vurgu yapan Buldan, "Bu yüzyıl mazlumların, kadınların yüzyılı olacaktır" dedi.

Bir asırdır halklara zulmeden ceberrut sistemlerin artık aşılmaya mahkum olduğunu kaydeden Buldan, halkların demokratik yönetiminin özgürlükçü, eşitlikçi, demokratik sisteminin yolda olduğunu kaydetti. HDP'nin halkı bıktıran, bezdiren soygun düzeninden kurtulmanın yolunu açmak, demokratik yönetim seçeneğini yaratmak için siyasal yaşamda kurucu bir yol oynadığını söyleyen Buldan, bu kadim toprakları HDP'nin bütün inanç ve kültürlerin evi yapmak için mücadele ettiğini belirtti.

'DİRENMENİN ADI HDP'DİR'
HDP'nin seçimden seçime oy verilen bir partinin ötesinde olduğunu vurgulayan Buldan, "HDP her kimliğin her inancın kendini özgür ve değerli hissettiği onurlu bir yaşam biçimidir. Yaşama olan büyük bağlılıktır. Aynı zamanda bir kadın partisidir. HDP kadının yaşam alanıdır. Kadının özgürlük ve yaşam dokunulmazlığıdır. Eşbaşkanlıkla, tek başkanlığı kaldıran bir partidir HDP. HDP büyük insanlık değerlerini yaşatan ileriye taşıyan, toplumsal bir özdür. Ape Musa yıllar önce, 'yaşamını bir diğer adı direnmektir' dedi. Evet biz de diyoruz ki yaşamanın diğer adı direnmekse, direnmenin adı da HDP'dir. HDP'li olmaktır, HDP'de olmaktır" ifadeleri kulandı.

HDP'nin 8 yılda on yılların mücadelesini bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Buldan, HDP'nin mazlumların ve ezilenlerin yanında olduğunu söyledi. HDP'nin gücünün hakikat olduğunun altını çizen Buldan, "HDP sizsiniz, HDP sizin iradenizdir. Sizin renklerinizdir. Bizler yola çıkarken 3 temel ilkeyi kendimize rehber edindik. Sonuna kadar kararlı olacağız, cesur olacağız ve kazanacağız, dedik. 8 yıldır bir milim geri adım atmadan, yolumuza kararlı bir biçimde devam ediyourz. Eşit ve özgür bir yaşam, herkes için demokrasi, adalet onurlu bir barış ve emek için mücadele ediyoruz. Demokratik bir cumhuriyeti hedefliyoruz. Devletin anayasası değil halkların anayasası olsun diyoruz. Kürt ve Türk eşit koşullarda özgürce bir arada yaşasın, Kürt'ün varlığı Türk'ün varlığnı, Türk'ün varlığ Kürt'ün varlığını güçlendirsin istiyourz. Bu ülkede yaşayan herkes ev sahibidir, bu ülkede kimse misafir değildir. Ayrımcılık son bulsun, hiçbir inanç ve din diğerinden üstün olmasın. Alevi ve Sunniler eşit olsun diye çaba sürdürüyoruz. Erkek egemenliğ b itsin kadın erkek eşit olsun diye mücadele ediyoruz. Üstünlerin hakkı değil halkların üstünlüğü olsun diye mücadele veriyoruz. Başta İmralı ve Sayın Abdulah Öcalan olmak üzere, tüm demokrasiyi, adaleti, barış, toplumu tecrit altına alan hukuksuz politikaların son bulması için mücadelesi veriyoruz. Bu devlet sisteminin, demokrasi ve adalet, barışa dayanan yeni bir demokratik kurguya acil ihtiyacı var diyoruz" dedi.

'MİLYONLARIN İRADESİNİ CEZAEVLERİNE SIĞDIRAMAZSINIZ'
Kimsenin işsiz ve çaresiz kalmaması için mücadele ettiklerinin altını çizen Buldan, ülke kaynaklarının yandaşlara değil doğaya ait olması için çabaladıklarını söyledi. HDP'nin bu mücadelesi nedeniyle iktidarın saldırdığına dikkat çeken Buldan, HDP'nin hapishanelere sığmayacağını, milyonların iradesinin hapishanelere konamayacağını söyledi. "Birimiz bin oluruz ve bu bayrağı asla ve asla yere düşürmeyiz" diyen Buldan, HDP'nin iktidarın tüm oyunlarını bozduğunu belirtti.

'HDP'Yİ VE MİLYONLARI BİTİREMEYECEKSİNİZ'
İktidara karşı olan herkesin "terörist" ilan edildiğin söyleyen Buldan, AKP/Saray iktidarının halk düşmanı politikalarını sıraladı. "Toplumun üzerine resmen karabasan gibi çöktüler" diyen Buldan, ülkeyi bu uçurumdan kurtarmak zorunda olduklarının altını çizdi. Bu nedenle aldıkları sorumluluğunun çok büyük olduğunu kaydeden Buldan, umutsuzluğa kapılmama çağrısı yaptı. Halklara seslenen Buldan, şöyle devam etti: "Bu iktidara daha fazla katlanmak zorunda değilsiniz" dedi. Hep birlikte mücadele çağrısını yineleyen Buldan, "Buradan bir kez daha tüm demokrasi güçlerine ülkeyi ve toplumsal barışıs dert edinen sorumlu herkese diyoruz ki, gelin birlikte bir yol açalım ve bu yolda birlikte yürüyelim. Ve birlikte mücadele edelim. Faşizme karşı yolsuzlukl uk ve adaletsizlik düzenine karşı hep birlikte meydan okuyalım. Hep birlikte güçlü bir şekilde meydan okuyalım. İktidara da şunu söylüyorum, HDP'yi yıkamayacaksınız, HDP'yiyi ve milyonları bitiremeyeceksiniz. Güneşi asla ve asla karartamayacaksınız. Çünkü HDP demokrasinin kalesidir. Bu kale düşmez bu kale asla ve asla sarsılmaz ve bu kale yıkılmaz, bu halk geçilmez."

Buldan, Hasan Hüseyin Korkmazgil'in "Acıyı bal eyledik" şiirini okudu ve PKK lideri Abdullah Öcalan'a yolladığı selam ile konuşmasını sonlandırdı.

SANCAR: FAŞİZME KARŞI DİRENİŞ
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da konuşmasına, Adnan Yücel'in "Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek" şiiriyle başladı. Hak, adalet, özgürlük ve eşitlik mücadelelerinin mirasçısı olduklarını dile getiren Sancar, bu nedenle 8 değil 8 bin yaşında olduklarını söyledi. Direnenleri selamlayan Sancar, "Faşizme karşı direniş ve demokratik cumhuriyetin inşası için hergün emek" dedi.

Sancar, "Tam şimdi birlik zamanıdır. Bu ülkeye demokratik cumhuriyeti getirmek için demokrasi güçlerinin birlik zamanıdır" diye konuştu. HDP'nin demokrasiyi getireceğini ve bunu yaparken de kendi içerisindeki demokrasiyi de en iyi şekilde inşa edeceğini söyleyen Sancar, "Yürüdüğümüz uzun bir yol, aldığımız büyük bir mesafe var. Ama durmak yok. Hayat haraketle mümkündür, yaşamak direnmekle olduğu kadar direnmekle mümkündür. Yürüyüşe devam" diye konuştu.

Özgürlük, demokrasi, barış mücadelesine emek verenlere, bu uğurda bedel ödeyenlere selam yolladı.

YASAKLANMAK İSTENEN KÜRTÇE DİLİYLE KONUŞMA
Sancar konuşmasına Kürtçe devam etti. Sancar'ın Kürtçe konuşması solanda alkışlar ve zılgıtlarla karşılandı.

AYDINLAR: BİZİM KİMSEYE EĞECEK BAŞIMIZ YOK
Covid-19 salgını önlemleri kapsamında salonda halay çekilmezken, hep bir ağızdan marşlar okundu. Pandemi gerekçesiyle konserlerin yasaklandığına dikkat çekilen kutlamada, sanatçı Pınar Aydınlar sahne aldı.

Aydınlar, devrim şehitlerine ve tutsak siyasetçileri selamladı ve ekledi: "Bizim kimseye eğecek başımız yok. 'Bizim umudumuzun bittiği yerde inadımız başlar diyenleriz'. Kararlıca, onurluca Figen başkanın, Selahattın başkanını şahısnda, bizim rengimiz kızıldır, onur duyarız"

Pınar Aydınlar ve kutlamaya katılanlar tek bir ağızdan marşları seslendirdi. Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kuruluşunun 8. yılı, MKM ve BEKSAV sanatçılarının öncülüğüyle hep bir ağızdan söylenen Kürtçe ve Türkçe Çav Bella marşıyla sona erdi.