19 Nisan 2024 Cuma

HDP Eş Genel Başkanı Buldan hakkında zorla getirilme kararı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'nın yargılandığı duruşmada mahkeme, "savunma yapmadığı için yargılamanın sürüncemede kaldığını" öne sürerek Buldan'ın zorla getirilmesine karar verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın katıldığı etkinliklerde yaptığı konuşmalardan dolayı "örgüt üyesi olma" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmaya, Buldan'ın avukatı Bayram Arslan katıldı. Mahkemeye yazılı dilekçe sunan avukat Arslan, müvekkilinin milletvekili olduğunu belirterek, Anayasa'nın 83. maddesi gereğince "yargılamanın durdurulması" kararı verilmesini talep etti.
 
Buldan'ın 24 Haziran seçimlerinde yeniden milletvekili seçildiğini hatırlatan Arslan, "Anayasa'ya göre milletvekili seçilen kişi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Müvekkilimin yargılanması için Meclis kararı gerekmektedir. Böyle bir karar bulunmadığı için yargılamanın durdurulması kararı verilmesini istiyoruz. Bu hususun açıklığa kavuşturulması gerektiği için müvekkilim savunmaya katılmamıştır. Usul yönünden bu husus açıklığa kavuşturulduktan sonra duruşmada hazır olacaktır" dedi.
 
BULDAN'IN ZORLA GETİRİLMESİNE KARAR VERİLDİ
 
Savcı Necati Kayaközü, Arslan'ın talebinin usul ve yasaya aykırı olduğunu öne sürerek, talebin reddine karar verilmesini istedi.
 
Mahkeme Başkanı Mehmet Yılmaz ise Buldan'ın üzerine atılı suçlamanın Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında kovuşturmaya istisna suçlardan olduğunu açıklayarak, talebin reddine karar verdi.
 
Buldan'ın savunma yapmadığı için yargılamanın sürüncemede kaldığını öne süren Mahkeme Başkanı Yılmaz, Buldan'ın zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.